Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Voorbeschouwing op de Tour de France die morgen begint en een gesprek met de oud-masseur van de Festina-ploeg Willy Voet. Tevens aandacht voor de tentoonstelling over de beeldvorming in Nederland ten tijde van de twee politionele acties in Indonesië in 1947 en 1949. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder andere een terugblik op een serie van een half jaar geleden met portretjes van kinderen die opgroeien met oorlog, armoede en ziekte. Ned.1, 20.29-21.00u.

Nova. Uitgebreide reportage over stille armoede in Nederland anno 1999. In Rotterdam blijkt er een netwerk van vrijwilligers te bestaan dat mensen gratis levensmiddelen bezorgt. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

The Mediterranean Sea Turtle project. Na meer dan 100 miljoen jaar evolutie te hebben overleefd, wordt tegenwoordig de zeeschildpad met uitsterven bedreigd. Het dier is dan ook in veel landen een beschermde diersoort. NGC, 18.00-18.30u.

Werk in een Wildpark. Eerste aflevering van een drieluik over het werk in één van de oudste wildparken van Afrika het Hluhluwe Umfolozi Park in Zuid-Afrika. Dierenarts Dave Cooper wordt gevolgd tijdens het nemen van bloed- en huidmonsters van bizons voor tuberculose-testen. Zieke dieren moeten worden afgemaakt. Ned.3, 19.23-20.16u.

Twister week. Slot van een serie over wervelstormen met vanavond wetenschappers die wervelstormen ter plaatse onderzoeken. BBC1, 20.00-20.30u.

De Ontdekking. In deze laatste uitzending gaat het om weersvoorspellingen. Ondanks dat de voorspelling voor de mens erg belangrijk is, zijn deze vaak onnauwkeurig. Hoe ver is de wetenschap op dit moment eigenlijk met het beter en op langere termijn voorspellen van het weer? Ned.3, 20.28-20.56u.

Full circle with Michael Palin. Vanavond China: met een overnachting in Mao's bed, een kijkje bij een Chinese wijnboer en de constructie van de wereldberoemde dam over de rivier de Jangtse. Canvas, 21.30-22.20u.

Columbus: De Apollo 1. In januari 1967 explodeerde het ruimtevaartuig Apollo 1 bij lancering waarbij de astronauten Gus Grissom, Ed White en Riger Chaffee omkwamen. Over het onderzoek naar de veiligheid van deze ruimteschepen en de technische aanpassingen om risico's van ongelukken te verminderen. Ned.2, 23.35-0.25u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met de Amerikaanse schrijver, filosoof, historicus en dramaturg Chaim Potok. BBC World, 20.30-21.00u.

MUZIEK

Songwriters' Circle. Serie van akoestische concerten door songwriters met vanavond Neil Finn (ex-Crowded House), Roddy Frame (Aztec Camera) en Graham Gouldman (10CC). BBC2, 0.45-1.35u.

FILM

Enid Is Sleeping / Over Her Dead Body (Maurice Philips, 1989, VS). Rommelige zwarte komedie. Elizabeth Perkins en Judge Rheinhold proberen zich te ontdoen van het weerbarstige lijk van Maureen Mueller. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Cold Steel (Dorothy Ann Puzo, 1987, VS). Ondermaatse thriller. Agent Brad David neemt wraak op zijn vaders moordenaar, de psychopaat Jonathan Banks. Met de toen minder bekende Sharon Stone. Veronica, 21.20-23.00u., met reclame.

AVRO Keuzefilm: Major League (David S. Ward, 1989, VS), Night of the Twisters (Timothy Bond, 1996, VS) of Theodore Rex (Jonathan R. Betuel, 1995, VS). Ned.1, 21.35-23.09u.

. Glory (Edward Zwick, 1989, VS). Nauwkeurige reconstructie van oprichting en wapenfeiten van de eerste zwarte infanteriedivisie die deelnam aan de Amerikaanse Burgeroorlog en zich vrijwillig aanmeldde voor de aanval op het onneembare Fort Wagner. Met Matthew Broderick als blanke kolonel en Denzel Washington als voormalige slaaf. Gisteren besproken op deze pagina. VRT, 22.00-23.59u.

. Sonatine (Takeshi Kitano, 1993, Japan). Absurdistische parodie op de gangsterfilm door het tegendraadse talent Kitano is wel eens omschreven als `een Japanse Reservoir Dogs'. Kitano zelf speelt hoofdrol van mafiabaas die met enkele bendeleden onderduikt in afgelegen strandhuis. Ned.3, 23.17-0.51u.

. Dance with a Stranger (Mike Newell, 1984, Engeland). Vlekkeloos verzorgde en briljant gespeelde film over de laatste twee jaar uit het leven van Ruth Ellis, die op 13 juli 1955 als laatste vrouw in Engeland naar de strop werd geleid. Deze ongehuwde moeder en `hostess' van een nachtclub viel, in strijd met de maatschappelijke regels, hartstochtelijk voor een onberekenbare upperclass-playboy. Ideaal speelfilmdebuut van actrice Miranda Richardson. RTL4, 24.00-1.55u., met reclame.

Bustin' Loose (Oz Scott, 1981, VS). Hoofdrolspeler Richard Pryor schreef scenario voor `hartverwarmende' komische road movie waarin hij als ex-gedetineerde een bus met probleemkinderen bestuurt en en passant de Ku Klux Klan in zijn hemd zet. BBC1, 0.55-2.25u.

Das Geheimnis der schwarzen Koffer (Werner Klingler, 1962, West-Duitsland). Aflevering uit serie Duitse Krimi's naar de boeken van Edgar Wallace. ZDF, 0.55-2.15u., zwart-wit.

Lust och fägring / All Things Fair (Bo Widerberg, 1995, Zweden/Duitsland). Zie Film-vooraf. BBC2, 1.35-3.45u.

Billy Galvin (John Gray, 1986, VS). Ouderwets familiedrama over vader-zoon-conflict in bouwvakkersmilieu in Boston. Met Karl Malden. ZDF, 2.15-3.45u., nagesynchroniseerd.

Little Lord Fauntleroy (Jack Gold, 1980, VS). Sentimentele derde verfilming van klassiek kinderboek. Met Ricky Schroder als Amerikaans straatjochie dat in Engeland adellijke heropvoeding door Alec Guinness ten deel valt. Morgen, SBS6, 7.40-9.30u., onderbroken door reclame.