Duitsland: EU moet meer Duits praten

Duitsland boycot informele bijeenkomsten van ministers van de Europese Unie (EU) als daar geen Duits gesproken kan worden. Daarom is Duitsland vandaag en morgen niet vertegenwoordigd bij informeel overleg in Finland van de EU-ministers van industrie. Op die bijeenkomst wordt alleen Engels en Frans gesproken.

Volgens het nieuwe, Finse voorzitterschap van de EU is er op kleine bijeenkomsten van ministers geen ruimte voor Duitse tolken. Nadat Duits tijdens het Oostenrijkse en het Duitse voorzitterschap van de afgelopen twaalf maanden naast Frans en Engels een vaste EU-voertaal was, wil de Duitse regering deze situatie voortzetten omdat Duitssprekenden de grootste taalgroep in de EU vormen. Alleen op grote EU-bijeenkomsten zijn tolken voor alle elf EU-talen aanwezig. Frans en Engels zijn bij andere gelegenheden de voertalen.

De Finse premier Lipponen heeft gezegd niet aan de Duitse druk te willen toegeven. Er zouden tijdens het Finse voorzitterschap van de EU maar vier bijeenkomsten zijn gepland waarbij alleen Frans en Engels gebruikt kunnen worden.

Aan de onenigheid over het Duits zijn meer irritaties vooraf gegaan tussen Finland, dat gisteren het EU-voorzitterschap van Duitsland overnam. Volgens Finse diplomaten probeert Duitsland kleinere landen in de EU – waaronder Finland – naar het tweede plan te drukken. Zo zou Duitsland bij het EU-beleid ten opzichte van de Balkan in de praktijk maar moeilijk de leiding aan het Finse EU-voorzitterschap overdragen. Finland ergert zich ook aan het feit dat Duitsland en andere grotere EU-lidstaten de beoogd voorzitter van de Europese Commissie, Prodi, onder druk zetten om hun eurocommissarissen de belangrijkste portefeuilles te geven. De Finnen zijn evenmin te spreken over de manier waarop Duitsland en Frankrijk gezamenlijk vorige maand tijdens de top van Europese regeringsleiders in Keulen de benoeming van de Fransman De Boissieu tot adjunct-secretaris-generaal van de EU-raad van ministers hebben doorgedrukt.