Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Detective en tipgeld in zaak-Scholte

Met hulp van een detective en een journalist heeft justitie een aanhouding kunnen verrichten in de zaak-Rob Scholte. De beste getuige is betaald.

Toen Rob Scholte hem benaderde zei de detective: ,,Als ik dit goed wil aanpakken, moet ik jou worden.'' Scholte begreep het en gaf hem ,,een huis vol'' schilderijen. Hij maakte ze nadat hij in 1994 beide benen verloor bij een bomaanslag. Detective Jeroen van Oostveen zegt Scholte ,,nu beter te begrijpen''. Eén doek, `perpetuum mobile', hangt nog in zijn huiskamer. Naast een werk van Herman Brood. Van Oostveen: ,,De rest ligt nu weer boven. Het was al zo lang Scholte, Scholte, Scholte.''

Dinsdagochtend lichtte de Amsterdamse politie in Purmerend de freefighter Herman R. van zijn bed. De discoportier met de bijnaam `no neck' zit nu vast op verdenking van het plegen van de aanslag op Scholte. Dankzij een getuige die werd getraceerd door Van Oostveen. Met dank aan journalist M. Koolhoven van De Telegraaf, zo bevestigen bronnen bij justitie. Koolhoven wil niets over zijn rol zeggen, behalve dat hij absoluut niet heeft betaald voor de informatie, zoals gisteren gesuggereerd in Het Parool.

De man die Herman R. aanwees als dader heet Cor B.. Vorig jaar interviewde Koolhoven Cor B. over financieel wanbeleid bij het ING-vastgoedfonds, waar hij heeft gewerkt als controller. Cor B. vertelde Koolhoven en later Van Oostveen dat hij hoofdverdachte Herman R. uit het uitgaanscircuit in Purmerend kende. Hier vernam hij dat er mensen benaderd waren om een bom onder een auto te plaatsen en dat Herman R. de klus zou klaren. Cor B. heeft dit inmiddels ook bij de politie verklaard.

Van Oostveen wil over de getuige zelf weinig zeggen, behalve dat Scholte hem heeft betaald. Tienduizend gulden om zijn verhaal te doen. En als het door verder onderzoek zou worden gestaafd met meer bewijzen nog eens tienduizend. ,,Die heeft hij inmiddels gekregen.''

Volgens Van Oostveen stak de verklaring van Cor B. ,,met kop en schouders'' uit boven andere theorieën over de aanslag. Ook bij justitie wordt bevestigd dat onder meer in afgetapte telefoongesprekken voldoende aanwijzingen zijn gevonden die het verhaal staven. Maar dat, wordt voorzichtig gesteld, wil nog beslist niet zeggen dat het tot een veroordeling komt.

Getuige Cor B. verblijft nu zonder paspoort ergens in het buitenland. De reden van zijn vertrek is onduidelijk.

Een tweede getuige suggereert dat de opdracht voor de bomaanslag afkomstig was van Etienne U., die lang als `vermeende drugsbaron' bekend stond en daarvan dit jaar werd vrijgesproken. Hier komt ook de advocaat Oscar Hammerstein in beeld, voor wie de aanslag eigenlijk zou zijn bedoeld.

In het jaar van de bomaanslag reed Hammerstein in hetzelfde type BMW als Scholte, woonde hij vlakbij de kunstenaar en werd hij verdacht van het witwassen van drugsgeld. Justitie had beslag gelegd op 17,5 miljoen gulden van een rijsthandelaar. Het geld zou afkomstig zijn uit de drugshandel. De rijsthandelaar liet Hammerstein daarop een notariële verklaring opstellen waarin werd vastgesteld dat hij zijn geld had verdiend met legaal werk. Hammerstein heeft altijd ontkend het geld te hebben witgewassen.

De tweede getuige heeft nu verklaard dat de kring rond Etienne U. in grote beroering was na een politie-inval op het kantoor Boekel de Nerée, waar Hammerstein destijds werkte. Uit vrees dat Hammerstein zou gaan praten over de herkomst van de 17 miljoen zou een aanslag op hem zijn beraamd. De tweede getuige verklaarde ook dat het ,,eitje'', de handgranaat, werd geleverd door wapenhandelaar Mink K.. Hij was begin jaren '90 een belangrijke verdachte in het onderzoek naar Etienne U. en zijn vermeende imperium, dat tot de IRT-affaire leidde. Mink K. kwam onlangs in opspraak als de ,,topcrimineel'' met wie volgens de Kamercommissie-Kalsbeek door justitie een deal is gesloten.

Het tienkoppig onderzoeksteam checkte de tweede verklaring sinds vorig najaar langdurig en heeft hem inmiddels als onbetrouwbaar verworpen. Op één punt bevestigt justitie evenwel een connectie met Etienne U.. Hoofdgetuige Cor B. noemde ook de zoon van een Amsterdamse politiechef als betrokkene bij de aanslag. Dat de zoon van de politiechef een verhouding had met een nichtje van Etienne U., is volgens justitie een feit. Maar dat de zoon bij de aanslag betrokken was, niet.

Bronnen bij justitie achten het nu mogelijk, maar niet bewezen dat de aanslag voor Hammerstein is bedoeld. Van Oostveen is daarvan wel overtuigd. Kort na de aanslag is deze theorie door de politie ook onderzocht, maar als onbewijsbaar verworpen. Hammerstein zei gisteren desgevraagd: ,,Daar gaan we weer. Waarom zou iemand het op mij voorzien hebben als ik niet wist van wie het geld was?'' Hammerstein oppert inmiddels wel dat ,,een deel'' van de 17 miljoen gulden mogelijk buiten zijn medeweten van een drugshandelaar afkomstig was. Dat hij inmiddels bij de politie heeft verklaard dat hij ook na de aanslag op Scholte is bedreigd, bevestigt hij. ,,Maar dat had met deze zaak niets te maken.''

Rob Scholte is opgetogen over de aanhouding. Maar hij is er nog steeds van overtuigd dat de aanslag óók voor hemzelf was bedoeld. Een moedwillig misverstand, noemt hij het. Scholte heeft daarover gisteren een complottheorie bij de politie ingeleverd. Onder de titel Connecties werkt hij zijn eigen bevindingen van de afgelopen jaren uit. Van een actie van Joegoslavische criminelen in 1973 komt hij via de IRT-affaire en talloze namen uit de onderwereld tot ,,Rob Scholte's Hemelvaart''. Van Oostveen: ,,Scholte is het middelpunt van de wereld. Dat de aanslag niet voor hem was kan hij niet verkroppen.''