Water uit Rhône voor Barcelona

De Spaanse stad Barcelona gaat zijn waterbehoefte voor een deel dekken via een pijpleiding vanaf de Franse rivier de Rhône. Volgens een wetenschappelijke commissie in Frankrijk zijn de plannen daarvoor ,,realistisch en uitvoerbaar'' en zullen er geen nadelige gevolgen zijn voor het milieu.

De regio Barcelona (4,5 miljoen inwoners) kampt net als andere delen van Zuid-Europa met een tekort aan water. Volgens de commissie zou dat maximaal 175 miljoen kubieke meter per jaar kunnen bedragen. Het Rhône-water voor Barcelona zou eerst via bestaande kanalen naar de omgeving van Montpellier stromen. Vandaar moet er een ondergrondse pijpleiding komen van 320 kilometer. De kosten zullen liggen tussen 6 en 8 miljard franc (2 à 2,7 miljard gulden), afhankelijk van de capaciteit van de leiding (10 à 15 kubieke meter per seconde). Voor levering van Rhône-water aan Spanje is een verdrag vereist tussen beide landen. Ook komt er een publieke hoorzitting in Frankrijk (AFP)