Virenque toch in Tour

Drie dagen voor de start van de Tour de France wordt de wielersport nog steeds beheerst door dopingzaken. De Franse renner Richard Virenque en de Spaanse ploegleider Manolo Saiz kregen gisteren alsnog toestemming om deel te nemen aan de Tour. In Italië deed de politie huiszoeking bij dertig renners, onder wie Ivan Gotti en Pavel Tonkov. Verder werden vier Italiaanse ploegleiders ondervraagd. Zij worden beschuldigd van handel in producten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Virenque, die al een jaar in opspraak is wegens mogelijk gebruik van doping, dankt zijn aanwezigheid aan een vormfout van de Société du Tour de France. De organisatie bracht de kopman van de Italiaanse ploeg Polti tien dagen te laat op de hoogte van zijn startverbod. Saiz, vorig jaar stakingsleider in de Tour, profiteert van dezelfde vormfout.

Tourdirecteur Leblanc beschouwde de uitspraak van de tuchtcommissie van de internationale wielrenunie UCI als een nederlaag.

,,Ik droomde van een schone Tour'', zei Leblanc vanmorgen. Virenque was opgelucht: ,,Eindelijk gerechtigheid.'' De Franse sponsor Crédit Lyonnais overwoog vanmorgen niet deel te nemen aan de Tour, uit protest tegen de deelname van Virenque.

Virenque was vorige zomer een van de hoofdpersonen in de dopingaffaire bij zijn toenmalige werkgever Festina. Nadat de Franse justitie in een wagen van Festinaverzorger Voet verboden middelen had gevonden, werd de hele ploeg uit de Tour gezet. Bijna alle betrokkenen bij Festina bekenden dat zij jarenlang doping hadden gebruikt en verkocht. Alleen Virenque ontkende schuld. Maar zijn naam was volgens de Tourdirectie in diskrediet gebracht. [Vervolg TOUR:pagina ]