TOUR

Richard Virenque heeft zich sinds het uitgebreide dopingonderzoek van de Franse justitie met succes de rol van martelaar aangemeten. Ondanks de vele verdachtmakingen aan zijn adres, bleven de wielerfans de Franse renner op handen dragen. De viervoudig winnaar van het bergklassement keek gisteren na de uitspraak van de internationale wielrenunie hoopvol vooruit. ,,Ik heb me fysiek misschien niet goed kunnen voorbereiden, maar mentaal ben ik klaar voor de Tour''

Met de toelating van Virenque neemt de organisatie van de Tour de nodige risico's. Naar verwachting zal de Franse justitie haar dopingonderzoek komende maand blijven voortzetten. Vorig jaar werd de Tour gekenmerkt door invallen in hotels en materiaalwagens. De zaak-Virenque is nog steeds in behandeling bij het parket in Lille. Overigens heeft onderzoeksrechter Patrick Keil eerder deze maand verklaard dat Virenque wat hem betreft mag starten in de Tour.

De Nederlandse ploeg TVM maakt geen kans alsnog door de Tour-directie te worden uitgenodigd. Volgens advocaat Van Mierlo van de Drentse verzekeraar zijn bij de uitsluiting van TVM, dat zich in de vorige editie volgens de Tour-directie onsportief heeft gedragen, geen vormfouten gemaakt. De raadsman van TVM begint geen procedure tegen de organisatie. De Nederlandse ploeg wil de kille verhoudingen met de Franse organisatie niet verder op de proef stellen.

De procureur van de rechtbank in het Italiaanse Ferrara heeft gisteren drie ploegleiders ondervraagd over het gebruik van doping in het wielerpeloton. De teambazen van Lampre, Liguigas en Vini Caldirola worden beschuldigd van handel in producten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In navolging van de Franse justitie wil de Italiaanse justitie op korte termijn het gebruik van doping in de wielersport uitbannen. In Nederland doet justitie nog geen onderzoek naar het gebruik van verboden middelen in het wielerpeloton.

Dopingrechercheurs uit Florence, Bologna en Brescia hebben gisteren huiszoekingen verricht bij dertig profrenners. Gotti en Tonkov (beiden winnaar van de Giro) zijn de bekendste namen uit het rijtje. Bij de woning van een van de renners is het verboden eiwithormoon EPO aangetroffen. In andere huizen vond de Italiaanse politie middelen die het gebruik van EPO kunnen maskeren.