Stervoetballer in opspraak na dopingcontrole

De Franse voetballer Christophe Dugarry is betrapt op het gebruik van nandrolon, een anabole steroïde. De steraanvaller van Olympique Marseille werd positief bevonden tijdens een controle na het duel om de Franse landstitel tussen Marseille en Olympique Lyon (0-0) op 30 april. De 27-jarige Dugarry, wiens contract bij Olympique Marseille nog doorloopt tot 2002, kan een schorsing van zes maanden tegemoet zien.

Dugarry reageerde onthutst op de uitslag van de dopingtest. De Franse vedette verklaarde ,,nog nooit een verboden middel'' te hebben gebruikt. ,,Ik ben in mijn loopbaan meer dan twintig keer gecontroleerd, waaronder twee keer tijdens het wereldkampioenschap. Dat mag ook, want ik stel mijn gezondheid niet op het spel. Ik ben dan ook geschokt, want nogmaals, ik heb nog nooit iets gebruikt. Ik ben juist een fel tegenstander van doping.'' De voetballer, die eerder uitkwam voor Bordeaux, FC Barcelona en AC Milan, heeft gevraagd om een contra-expertise. Coach Rolland Courbis van Olympique Marseille sprak van een vergissing. ,,Ik heb honderd procent vertrouwen in Dugarry. Hij zweert dat hij nooit iets heeft gebruikt. Dat dacht ik al, en dat heeft hij bevestigd'', zei Courbis ter vedediging van zijn speler.

De affaire rond Dugarry, die vorige zomer met het Franse elftal wereldkampioen werd, is niet het eerste dopingschandaal in het Franse voetbal. Eerder kwamen de nationale keepers Barthez en Lama en de oud-internationals Cyrille Pouget en Vincent Guerin in opspraak wegens gebruik van verboden middelen. De eerste en voorlopig enige dopingzondaar in het Nederlandse profvoetbal was Maikel Aerts. De doelman van FC Den Bosch werd in 1997 wegens gebruik van cocaïne voor twaalf maanden geschorst, waarvan negen voorwaardelijk. De toen 20-jarige Aerts werd positief bevonden tijdens een controle na het duel tussen de eerste-divisieclubs Dordrecht `90 en FC Den Bosch op 17 mei. De doelman gaf toe de avond voor de wedstrijd op een feestje ,,iets gesnoven'' te hebben, maar verklaarde dat hij niet de intentie had om zijn prestatie te bevorderen.

De Europese voetbalbond UEFA heeft de Joegoslavische clubs toestemming gegeven komend seizoen aan de Europese toernooien mee te doen. Partizan Belgrado doet mee aan de kwalificatie van de Champions League, Rode Ster en Vojvodina spelen in het UEFA-Cuptoernooi. Obilic, de nummer twee van de afgelopen competitie, mag niet meedoen in verband met de contacten die de club onderhoudt met de Servische militieleider Zeljko Raznatovic (Arkan).

De Franse landskampioen Girondins Bordeaux heeft middenvelder Jean-Christophe Rouviere van Montpellier overgenomen. Het transferbedrag is niet bekend gemaakt. Rouviere is na Stephane Ziani en Jerome Bonnisel, beiden afkomstig van de Spaanse eredivisieclub Deportivo La Coruna, doelman Teddy Richert en verdediger Laurent Batlles (beiden Toulouse) de vijfde versterking van Bordeaux.