Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Noord-Ierland over de ontwapening van de IRA en de Oranjemarsen van aanstaande zondag. Tevens gesprekken met mensen die het inmiddels 65 jaar oude stripblad Donald Duck maken. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder andere een reportage over het kopiëren van cd's en het samenstellen ervan via Internet naar aanleiding van de verkoopdaling van cd's in de platenwinkels. Ned.3, 22.29-22.59u.

DOCUMENTAIRES

Twister week. In Tornado Alley, Amerika, vertelt een vrouw hoe ze aan de dood ontsnapte toen haar huis vernield werd door een tornado. BBC1, 20.00-20.30u.

Bagger in het bloed. Portret van twee baggerfamilies, hun schoolgaande kinderen, het werk en de toekomst van het baggerbedrijf. Ned.3, 21.28-22.00u.

20 Tage im 20. Jahrhundert. In mei 1967 dwong de Egyptische president Gamal Abdel Nasser de VN-vredestroepen in de Sinaï zich terug te trekken en versperde hij de toegang tot de Golf van Akaba. Israel beschouwde dat als een aanval op zijn vitale belangen en antwoordde met de Slag in de Sinaï. ARD, 21.55-22.40u.

Was uns in Deutschland zusammenhält. Prominenten uit de politiek, wetenschap en cultuur spreken zich uit over het verleden, het heden en de toekomst van Duitsland. Tien jaar na de Duitse hereniging geven zij nu aan wat er te leren valt uit de geschiedenis en welke koers de beste is voor het nieuwe millennium. ZDF, 22.45-23.15u.

Het derde oog: Het menselijk lichaam. Deze week onderzoekt professor Robert Winston de kindertijd – van pasgeboren baby tot zuigeling, van peuter tot de eerste dag op school. De eerste uren van een baby zitten vol levensbedreigende uitdagingen: leren ademen, zich aanpassen aan de luchttemperatuur en eten vinden. Canvas, 23.05-24.00u.

Prison weekly. Serie over het gevangenisleven in Engeland en daarbuiten met een ex-gedetineerde uit Liverpool die vertelt over psychische klachten onder gevangenen. BBC2, 0.15-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

De kern van de zaak. Groepsgesprek met deskundigen en betrokkenen over tbs en of deze straf niet moet worden afgeschaft. Met o.a. vice-president van de rechtbank in Den Haag mr. S. Donker en mevrouw Verbree, wier vader werd vermoord door een tbs'er op proefverlof. Ned.1, 22.51-23.37u.

SPORT

Sport in beeld. Oud-keeper Hans van Breukelen en trainer Guus Hiddink kijken terug op de Europa Cup 1-finale van PSV tegen Benfica in 1988. PSV won na het nemen van strafschoppen. De club werd in dat jaar ook nog landskampioen en veroverde de KNVB-beker. Ned.2, 20.30-22.04u.

FILM

Nowhere To Run (Robert Harmon, 1993, VS). Sentimentele actiefilm waarin ontsnapte boef Jean-Claude Van Damme de helpende hand biedt aan door nietsontziende projectontwikkelaars bedreigde plattelandsweduwe Rosanne Arquette. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

Pale Rider (Clint Eastwood, 1985, VS). Vroege poging van Rowdy Yates uit Rawhide om zieltogend genre nieuw leven in te blazen leverde een nieuwe maar volstrekt conventionele western op. Poor lonesome conwboy helpt gedemoraliseerde sloebers tegen onderdrukker. Met Eastwood zelf en Michael Moriarty. Veronica, 20.30-22.35u., met reclame.

Creampuff (Jared Seide, 1998, Frankrijk). Op het korte-filmfestival van Clermont-Ferrand met de persprijs bekroonde film over eenzame mannen, de liefde en de onmacht. Ned.3, 20.35-21.03u.

. Things Change (David Mamet, 1988, VS). Tweede film van de regisseur van House of Games is een komisch misdaadsprookje met een typisch Amerikaanse moraal over zelfrespect. Eenvoudige, oude schoenpoetser van Siciliaanse komaf (Don Ameche) wordt aangezien voor machtige mafiabaas en zet samen met gedegradeerde gangster Joe Mantegna de bloemetjes buiten. Canvas, 21.25-23.05u.

. Rambling Rose (Martha Coolidge, 1991, VS). Zie Film-vooraf. VRT, 21.45-23.38u.

. Ghost (Jerry Zucker, 1990, VS). Whoopi Goldberg zorgt als spiritiste voor de komische noot in bovennatuurlijke thriller annex serieus sprookje met religieuze inslag. Overleden Patrick Swayze probeert post mortem vriendin Demi Moore te beschermen tegen moordenaar. BBC1, 23.00-1.05u.

Skaredá dedina / Das hässliche Dorf (Karel Kachyna, 1975, Tsjechoslowakije). Authentiek drama van Kachyna – veteraan van de Praagse lente – over twee rivaliserende broers op boerderij in het Tsjechoslowakije van 1932. ZDF, 1.35-2.55u., nagesynchroniseerd.

Happy Together (Mel Damski, 1990, VS). Adolescentiekomedie. Verlegen student Patrick Dempsey moet vanwege computerstoring kamer delen met Helen Slater. BBC1, 1.55-3.55u.

Orbito mortal / Mission Stardust (Primo Zeglio, 1968, Spanje/Italië/West-Duitsland). Pulp-science-fiction waarin aardbewoner zich ontfermt over twee zieke maanwezens. Vervolg op Perry Rhodan - SOS aus dem Weltall. Morgen, RTL4, 11.30-13.10u., onderbroken door reclame.

Madeleine (David Lean, 1949, Engeland). Vakkundig vehikel voor Leans vrouw Ann Todd. Welgestelde dame in hypocriet Victoriaans Glasgow verdacht van moord. Morgen, BBC2, 12.10-14.00u., zwart-wit.

Cahill - U.S. Marshall (Andrew V. McLaglen, 1973, VS). Vermoeid western-vehikel voor John Wayne. Sheriff heeft te kampen met moreel verwaarloosde, criminele zonen. Morgen, RTL4, 13.10-15.10u., met reclame.

Fort Utah (Lesley Selander, 1967, VS). Low budget-western. John Ireland bestrijdt achtereenvolgens Scott Brady en wraaklustige Indianen en verovert ten slotte Virginia Mayo. Morgen, SBS6, 14.00-15.25u., met reclame.