SANDOVAL & PEREZ

Na de big bands van Count Basie, Duke Ellington en Chip Webb te hebben gehoord, wist trompettist Arturo Sandoval het zeker: hij moest en zou big band-muziek maken. Maar waarom kon de Cubaan niet wachten tot hij genoeg geld gespaard had om een volledig orkest in te huren voor de opnames van Hot House? Dan had hij niet alle blaaspartijen te hoeven dubben. Het resultaat is een plastic geluid dat iedere diepte en warmte mist. Dat zou nog te vergeven zijn ware het niet dat Sandoval lijdt aan een overdosis muzikaal machismo, die hem ertoe drijft vooral hard en snel te spelen, altijd zoekend naar die ultieme hoge noot. Dit spierballenvertoon is nog wel aardig in het zwiepende openingsnummer Funky Cha-cha maar zodra duidelijk wordt dat het volume een vol uur op forte-niveau blijft hangen, is de lol er snel vanaf. En daar kan geen aanstekelijk bembe-, bomba-, tango- of songo-ritme iets aan veranderen.

Hoewel de Panamese pianist Danilo Perez figureert op verschillende van Sandovals cd's, is het verschil met zijn eigen muziek één van dag en nacht. Perez' muziek is geraffineerd, gevarieerd en fantasierijk. Zijn composities putten uit de Latijns-Amerikaanse tradities, Europese klassieke muziek en Amerikaanse jazz. De spaarzame toevoeging van tabla, conga's, shekere en okonkolo verlenen de cd een subtiel exotisch tintje. Ook de standards op Central Avenue veranderen in Perez' handen in avontuurlijke zoektochten naar de raakvlakken tussen verschillende culturen. Zo speelt hij Billy Strayhorns Lush Life als een langzaam uitgevoerde chacarera (een ritme uit de Argentijns volksmuziek) en voert hij John Coltrane's Impressions uit in een combinatie van rumba en Afrikaans-Cubaanse abakua.

Perez' pianospel is krachtig en doet denken aan de virtuoze gestruikel van Thelonious Monk. Hij wordt bijgestaan door een wisselende groep begeleiders, waarvan vooral bassist John Patitucci opvalt door zijn stemmige, donkere geluid. De combinatie van bevlogen vakmanschap en gedurfde composities maakt van Central Avenue één van interessantste latin-jazz platen van het jaar.

Danilo Perez en Arturo Sandoval zijn beide te zien op het North Sea Jazz Festival op respectievelijk 10 en 11 juli.

Arturo Sandoval: Hot House (Edel, 43072ERE) Distr. Edel Roadrunner Benelux. Danilo Perez: Central Avenue (Impulse!, IMP12812) Distr. Universal.