Rambling Rose

Wie Hollywood een beetje denkt te kennen, zou vermoeden dat menig producent zijn vingers heeft afgelikt bij het lezen van het scenario van Rambling Rose. Een oversekste jonge vrouw, die in het zuiden van Amerika de hoofden van de mannen flink op hol laat slaan! Visioenen van Kim Basinger en rinkelende kassa's doemen op.

Rambling Rose is in handen van regisseur Martha Coolidge echter geen goedkope pikanterie geworden, maar een verfijnde tragikomedie waarin geweldig geacteerd wordt. De promiscue Rose draagt dan wel een uitdagend jurkje dat tegen haar lichaam zit aangeplakt, maar er is één groot verschil: Laura Dern.

De onvolprezen Laura Dern speelt Rose als een slungelige vamp, een argeloze verleidster, `zo elegant als de letter S', die zich tegelijkertijd geen raad weet met haar hunkering naar seks en liefde. Rose wordt anno 1935 als dienstmeisje opgenomen in een gastvrije, ruimdenkende familie. Haar entree is overrompelend in zijn eenvoud. Rose loopt sloom over een brug in een flodderig zomerjurkje en dept met een zakdoekje haar bezwete decolleté droog. De dertienjarige zoon slaat haar met grote ogen gade en hij weet, net als de kijker, dat zijn dagen als onschuldig jongetje zijn geteld.

Rose heeft echter eerst haar oog laten vallen op de hoffelijke vader, weergaloos gespeeld door Robert Duvall, die zich nog net kan bedwingen als Rose op zijn schoot springt. De tot dan toe frivole toon krijgt een grimmige wending als de dokter, die Rose's libido vrijwillig aan den lijve heeft ondervonden, voorstelt om iets te doen aan het `probleem Rose'. Het verwijderen van haar eierstokken moet soelaas bieden, maar de moeder des huizes (gespeeld door Laura Derns echte moeder Diane Ladd) weet deze hypocriete ingreep te voorkomen. Rose mag dan wel naïef zijn, ook zij moet zelf kunnen beschikken over haar lichaam.

De producenten likten hun vingers níet af bij het lezen van het scenario van Rambling Rose - de wegen van Hollywood blijven ondoorgrondelijk. De film verkeerde zelfs jaren in `development hell'; hij kwam pas van de grond toen succesvol actiefilmer Renny Harlin, de toenmalige geliefde van Laura Dern, als producent zijn naam aan de film verbond. De invloed van Hollywood-sentimenten is echter gering, een beetje te vergelijken met Rose zelf: een Marilyn Monroe met menselijke proporties.

Rambling Rose (Martha Coolidge, VS, 1991), VRT, 21.45-23.45u.