PKK: `beheerst' protest tegen vonnis Öcalan

De (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft gisteren opgeroepen tot ,,aanhoudende en beheerste'' protesten tegen de terdoodveroordeling van PKK-leider Abdullah Öcalan, gisteren op het Turkse gevangeniseiland Imrali. In talrijke Europese steden hadden gisteren al kleinschalige en over het algemeen geweldloze betogingen plaats tegen het doodvonnis. Alleen in Duitsland was vannacht sprake van een golf van aanslagen op Turkse eigendommen. Vele Europese landen, de Europese Unie en de Raad van Europa hebben gisteren gepleit tegen voltrekking van het vonnis.

Volgens de `Presidentiële Raad' van de PKK zullen Koerden in en buiten Turkije ,,de wereld waarschuwen dat dit gevaarlijke vonnis potentiële consequenties heeft die een gebied veel groter dan Turkije en Koerdistan in brand kunnen zetten''. De Raad, die is gevormd na de arrestatie van Öcalan in februari, zal de reacties van alle partijen ,,in deze eerste fase'' na het doodvonnis van nabij volgen en ,,in het licht van de ontwikkelingen reageren''. Öcalan gaat nu in hoger beroep; daarna moet het parlement zich nog uitspreken over voltrekking van het vonnis en heeft president Demirel het laatste woord.

Een woordvoerster van de PKK in Londen reageerde harder dan de Raad: zij zei dat de guerrillastrijders van de PKK in Turkije hun aanvallen zullen intensiveren, in het bijzonder ook in het westen van het land. De PKK had ook al eerder dit jaar dergelijke dreigementen geuit – waardoor het buitenlandse toerisme naar Turkije volkomen is ingestort – maar die vervolgens min of meer ingeslikt omdat ze in strijd waren met de op een vredesdialoog met Turkije gebaseerde verdediging van Öcalan.

De Koerden in Turkije bleven gisteren over het algemeen kalm. In Diyarbakir, de grootste stad in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land, waren de straten rustig. De Koerden ,,willen geloven dat het vonnis in hoger beroep of in het parlement zal veranderen'', aldus een Turkse columnist, Ragip Zarakolu. ,,Ze willen de staat niet helpen hem terecht te stellen.''

EU waarschuwt: pagina 4