Pakistan en India praten over bestand

Indiase en Pakistaanse legerleiders gaan mogelijk op korte termijn praten over een terugtrekking van de honderden islamitische infiltranten die enkele strategische bergtoppen bezet houden in het Indiase deel van Kashmir.

De voormalige Pakistaanse diplomaat Naiz Naik heeft dat vandaag gezegd tegen BBC Radio. De Indiase regering gaf afgelopen weekeinde schoorvoetend toe dat Naik zondag een geheim bezoek aan New Delhi heeft gebracht, waar hij onder meer sprak met premier Atal Behari Vajpayee. Naik zei dat hij in New Delhi heeft gesproken over de mogelijkheid dat militaire leiders van India en Pakistan een tijdschema gaan voorbereiden voor de ,,zogenoemde terugtrekking'' van de infiltranten. ,,Als dat is gebeurd, en als de twee premiers akkoord gaan, dan kunnen de plannen zo snel mogelijk worden uitgevoerd.''

Premier Vajpayee ontkende gisteren dat India aan een ,,geheime deal'' met Pakistan werkt. Volgens waarnemers zou Pakistan alleen voor een terugtrekking voelen als India bereid is direct gesprekken te beginnen over een definitieve oplossing van de kwestie-Kashmir, die al meer dan 50 jaar speelt en de oorzaak was van twee eerdere oorlogen tussen India en Pakistan.

De Indiase regering heeft echter steeds gesteld dat de infiltranten, die volgens New Delhi vooral uit Pakistaanse soldaten bestaan, onvoorwaardelijk het Indiase grondgebied moeten verlaten. Het Indiase leger voert al anderhalve maand zware gevechten met de infiltranten in de bergen rondom de plaatsen Kargil en Drass.

,,Ik heb goede hoop dat de commandanten van Militaire Operaties of hogere militaire functionarissen elkaar snel zullen ontmoeten, binnen twee of drie dagen'', zei Naik in het vraaggesprek.

Intussen gaat de strijd in Kashmir in volle hevigheid verder. Het Indiase leger zei gisteren dat het opnieuw enkele strategische bergtoppen heeft heroverd.

De Indiase politie meldde vanochtend dat de afgelopen nacht 13 hindoes in hun slaap zijn overvallen en doodgeschoten door islamitische militanten. De slachtoffers, allen afkomstig uit de Midden-Indiase deelstaat Madhya Pradesh, werkten in een bouwproject in Kashmir.

In het Indiase deel van Kashmir zijn na tien jaar islamitische opstand nog steeds meer dan tien miltante groeperingen actief die strijden voor een onafhankelijk Kashmir. India beschuldigt de Pakistaanse regering er al jaren van de opstand in Kashmir te steunen met wapens, geld en militanten.

Islamabad stelt dat Pakistan de islamitische opstand alleen ,,diplomatiek en moreel'' steunt wegens de onderdrukking van de bevolking van Kashmir door de Indiase autoriteiten.