O, NEDERLAND, GEEF MIJ RIJST MET KOUSENBAND.

,,Rijst met kouseband'', is een bekende hit waarmee de componist-zanger Max Woiski junior in de jaren zestig en zeventig veel furore maakte. Velen van u zullen kousenband, een soort lange sperzieboon, wel in de Surinaamse winkels of toko's hebben zien liggen, waar ze meestal tot kleine bosjes samengebonden, worden verkocht.

Zo is er een verhaal over kousenbanden, (tijdschrift Djogo sept-okt nr. 1964): Het Koloniaal Weekblad van 28 september 1916 neemt uit het Surinaams Weekblad De West een bericht over dat de Rekenkamer in Nederland, belast met de controle van uitgaven, gevraagd heeft hoe het komt dat het garnizoen in Paramaribo zoveel `kousebanden' verslijt. Tot haar bevreemding merkte de Kamer dat telkens `kousebanden' werden gekocht, bij kilogrammen tegelijk. Het blad verwijst de Rekenkamer naar de Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië, waarin staat dat de groente `kousebanden' (Vigna sinensis savi) een klimplant is met lange, veelzijdige peulen. Ook toen maakte kousenband ,,de tongen los''. Kousenband is een geliefde en ook dankbare groente die op verschillende manieren gesneden en bereid kan worden. Zo snijden wij kousenband voor een feestmaaltijd zo klein als doperwtjes en voor pitjil (in Indonesië bekend als gado-gado) in rechte stukjes van 2 tot 3 centimeter. Voor dit recept ,,gestoofde kousenband met zoutvlees'' wordt de groente net als snijbonen schuin gesneden (kopjes en staartjes verwijderen). Zoutvlees, ook in Surinaamse winkels te koop, is zwaar gepekeld rundvlees, dat voor gebruik gedeeltelijk ontzouten wordt door het enige tijd in ruim koud water te laten liggen of even voor te koken en af te gieten. In een wok of braadpan de olie verhitten, de ui, tomaat en knoflook bakken, voeg nu het zoutvlees toe en laat dit alles tien min. op een zacht vuurtje pruttelen. Doe de kousenband en het bouillon blokje erbij, schep alles op hoog vuur om, het pepertje (heel laten) voor het aroma, deksel op de pan, temper het vuur en laat het geheel nog 7 minuten stoven. Geef er warme rijst en een komkommersalade bij.

    • Nel Thou Tam Sin