Minister berispt commissaris Staal

Minister Peper (Binnenlandse Zaken) heeft de commissaris van de koningin in Utrecht, B. Staal, berispt over diens rol bij de benoeming van een nieuwe burgemeester in Utrecht. Peper vindt het ongepast dat Staal publiekelijk oordeelde over de kwaliteiten van kandidaten.

Peper heeft dit Staal afgelopen maandag meegedeeld, zo zei hij gisteren tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Peper kondigde daar verder aan dat hij in de ministerraad aan de orde zal stellen hoe vertrouwelijke informatie over de discussie in het kabinet over de vervulling van de vacature in Utrecht in de media is gekomen. Peper verwacht niets van een rijksrecherche-onderzoek, maar wil wel kijken of wellicht onder zijn collega's iemand zich aangesproken voelt zich te melden als informant. Hij zegde toe de Kamer hierover op de hoogte te houden.

De benoeming van mevrouw A. Brouwer-Korf tot burgemeester van Utrecht kwam in de ministerraad van afgelopen vrijdag pas tot stand nadat Peper met opstappen had gedreigd, zo berichtten kranten een dag later. De minister sprak zijn machtswoord nadat VVD en D66 zijn voordracht afwezen en een voorkeur behielden voor D66'er Kohnstamm. Brouwer is een partijgenote van Peper. Commissaris Staal, een D66'er, negeerde de voorkeur van de Utrechtse raad om Brouwer te benoemen en had Peper geadviseerd om Kohnstamm te benoemen.