Meer kleinere bedrijven in EU

Het aantal kleine en middelgrote bedrijven in de Europese Unie is de afgelopen jaren toegenomen. Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, schat dat er rond 1995 2 miljoen nieuwelingen in deze categorie zijn bijgekomen. Tegelijk zijn 1,6 à 1,8 miljoen bedrijven verdwenen. De hele EU telt nu zo'n 18 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's), die goed zijn voor 66 procent van de werkgelegenheid en 55 procent van de omzet in het Europese bedrijfsleven. In Nederland groeide de sector het snelst, met 66,7 procent in 1994. Ook elders in de EU was het saldo positief. Alleen in Groot-Brittannië waren er meer sluitingen dan nieuwkomers. De meeste kmo's zijn actief in de handel en horeca: 6,8 miljoen. De industrie telt 2 miljoen kleine ondernemers en de bouw 2,4 miljoen. (ANP)