Koopwoede houdt nog aan

De consumentenuitgaven blijven op een hoog niveau. In april waren de consumptieve bestedingen 3,8 procent hoger dan in april vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen meegedeeld.

In lijn met het beeld van de afgelopen jaren stegen de uitgaven voor duurzame goederen het snelst, met 8,4 procent. De aankopen van vervoermiddelen, vooral nieuwe personenauto's, namen fors toe. Ook had de consument een voorkeur voor de aanschaf van elektronica. Uitgaven aan voedings- en genotmiddelen bleven, met een stijging van 1,7 procent, opnieuw achter. Bestedingen aan diensten en overige goederen stegen met 3 procent. De toename van de totale consumptieve bestedingen met 3,8 procent in april, is in lijn met de toename van gemiddeld 3,9 procent in het eerste kwartaal.

De consumentenuitgaven maken een kleine tweederde uit van de totale vraag in de economie. In het eerste kwartaal bleek de economische groei, vooral door de hoog gebleven toename van de consumentenbestedingen, boven verwachting op peil te zijn gebleven. De economie groeide in het eerste kwartaal volgens de eerste raming van het CBS met 3 procent op jaarbasis. In hoeverre de telling van de consumptieve bestedingen in april vertekend is door `koopdageffect' was onduidelijk. April 1999 had een vrijdag meer en een woensdag minder dan april 1998, hetgeen gewoonlijk voor een vertekening naar boven zorgt omdat op vrijdag doorgaans meer wordt besteed dan op woensdag. De bewuste vrijdag was ditmaal echter Koninginnedag, waardoor er veel winkels gesloten waren. Zo kan het cijfer evengoed naar beneden vertekend zijn. Het CBS heeft onvoldoende historisch vergelijkingsmateriaal om dit effect te kwantificeren.