Kate Winslet

In een reeks profielen van gezichtsbepalende, hedendaagse sterren deze week Kate Winslet, superster dankzij Titanic, vanaf deze week te zien als een kordate hippiemoeder in Hideous Kinky.

Haar postuur, Leonardo Di Caprio, weer haar gewicht en nog eens Leo. Een vluchtige blik op de talloze aan Kate Winslet gewijde fansites op het Internet zou de indruk kunnen wekken dat er niet veel méér over haar te vertellen is. Kate Winslet werd geboren aan boord van de Titanic en dat is dat.

Maar niet helemaal. De Kate Winslet die voor haar vertolking van Rose De Witt Bukater in Titanic (James Cameron, 1997) een Oscarnominatie kreeg (haar tweede!) werd geboren op 5 oktober 1975 in het Engelse plaatsje Reading als telg van een theaterfamilie. Met grote nuchterheid besloot ze dan ook dat er voor haar maar één ding op zat: actrice worden. Toen zij als tweeëntwintigjarige wereldberoemd werd met Titanic had zij al een dozijn opmerkelijke rollen op haar naam staan.

Jane Austen, Thomas Hardy, William Shakespeare, Esther Freud. Dat zou het andere rijtje steekwoorden kunnen zijn om Winslet mee te karakteriseren. Zonder het slachtoffer te worden van het in Engeland zo verfoeide Helena Bonham Carter-syndroom (de rest van je leven getypecast worden in kostuumfilms van literatuurklassiekers) speelde ze de oerromantische Marianne Dashwood in Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995, haar eerste Oscarnominatie), de opstandige Sue Brideshead in Jude (Michael Winterbottom, 1996), een intense Ophelia in Hamlet (Kenneth Branagh, 1996) en is ze nu te zien als de kordaat-dromerige Julia in de filmadaptatie van Esther Freuds autobiografische roman Hideous Kinky. Wat staan de stijle hennaharen die ze voor de film liet groeien en die vurige, door de zon verbrande konen mooi bij dat beetje malle gezicht van haar, met die lange wangen. Toch is er één rol die wat mij betreft alle andere overtreft, die van de opgewonden Juliet Hulme uit haar debuutfilm Heavenly Creatures. Ook toen met van die roze blosjes op haar wangen, maar opgewonden, koortsig van doorgeschoten levenslust. Ook haar grote, gulzige mond viel op, klaar om je te verslinden, met dat geamuseerde lachje om de lippen. En haar ogen, jaloersmakend blauw onder hun vraagteken-wenkbrauwen. Kate Winslets expressieve gezicht is beslist een van de geheimen van de overtuigende personages die zij neerzet. Haar inlevingsvermogen (wat soms zo ver gaat dat ze tijdens filmopnamen in huilen uitbarst of flauw valt) doet de rest. ,,Kate is een van die actrices die beter wordt met elke take'', aldus Gillies MacKinnon die haar in Hideous Kinky regisseerde. ,,Ze gaat steeds een stapje verder.''

Haar echtgenoot James Threapleton ontmoette ze in Marokko op de set van MacKinnons film, waar hij als regie-assistent werkzaam was. Het boek had ze ooit als kerstcadeau gekregen van haar eerste vriendje. Hij was ook degene die haar overhaalde om de rol van vrijgevochten hippiemoeder op zich te nemen. ,,Stel je voor dat hij dat niet had gedaan'', mijmert Kate sindsdien. Over haar door de bladen aangepraatte gewichtsproblemen maakt ze zich geen zorgen meer. ,,Ik ben een vrouw, met borsten en billen'', verklaarde ze onlangs tegen The Times. En ze herinnerde zich hoe complimenteus Leo was geweest: ,,Honey, you're always going to have that `I'm a fat girl thing'. Forget it, you're gorgeous.''