Internationale beurzen

LONDEN

Voorzichtig optimisme was vanmorgen troef in Europa, aan de vooravond van de beslissing van de Federal Reserve over de Amerikaanse rente, die vanavond valt. De handel leek vrede te hebben met de verhoging met een kwart procentpunt van de geldmarktrente in de VS tot 5 procent. Ook een vast Wall Street zorgde voor een licht gunstige stemming.

In Londen steeg de FTSE-index met 0,53 procent naar 6.340 punten. Farma-aandelen, waaronder Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham, waren 2 procent hoger, en de olie-aandelen BP en Shell profiteerden van een hogere prijs van ruwe olie. Brent steeg naar 16,62 dollar per vat.

FRANKFURT

De DAX-index steeg met 0,47 procent naar 5.358 punten. Bankaandelen Dresdner en HypoVereinsbank waren sterk, nadat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs een positief beeld schetste van de winstvooruitzichten van Europese banken.

PARIJS

Paribas, Banque Nationale de Paris en Société Générale waren hoger, toen bleek dat gesprekken over een vreedzame oplossing van de drievoudige overnamestrijd tussen de banken niets hebben opgelost. De CAC-index voegde 0,39 procent toe op 4.522 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio deed vanmorgen flinke stap terug na de koersstijgingen van de twee voorgaande dagen. Het Nikkei-gemiddelde daalde met 253,05 punten (1,42 procent) tot 17.529,74. De koersen gingen aanvankelijk verder omhoog onder invloed van de gunstige gang van zaken op Wall Street. Het Nikkei-gemiddelde was aan het eind van de ochtendhandel 0,75 procent hoger. Later op de dag besloten beleggers winst te nemen.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren lager. In Hongkong daalden de koersen met 1,7 procent en in Zuid-Korea met 1,6 procent. De beurs in Australië verloor 0,8 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren opnieuw flink hoger gesloten.

Het Dow Jones-gemiddelde dat maandag al 102 punten won, steeg met nog eens 160,20 punten (1,5 procent) tot 10.815,35 en eindigde daarmee op het hoogste niveau van de dag.

Wall Street heeft kennelijk vrede met een renteverhoging van 0,25 procentpunt, waarvan de aankondiging vanavond wordt verwacht na afloop van de tweedaagse vergadering van de Amerikaanse centrale banken. Positief voor de beurs was het nieuws dat de index voor het vertrouwen van de Amerikaanse consument in juni voor de achtste achtereenvolgende maand is gestegen.