Holocaust-fonds inventariseert

Joodse organisaties en advocaten zijn gisteren een campagne begonnen om slachtoffers van de Holocaust te wijzen op de mogelijkheid om compensatie te krijgen uit een fonds ter waarde van 2,5 miljard gulden. Dat fonds werd tien maanden geleden ingesteld door grote Zwitserse banken, die daarmee rechtszaken voorkwamen. Via krantenadvertenties en Internet (www.swissbankclaims.com) kunnen mensen die denken in aanmerking te komen voor schadevergoeding zich opgeven. Het fonds is bedoeld voor mensen die vlak voor of tijdens de oorlog geld op een Zwitserse bankrekening hebben gestort, degenen van wie bezittingen door nazi's zijn gestolen die mogelijk in Zwitserland terecht zijn gekomen (bij voorbeeld in de vorm van omgesmolten goud), dwangarbeiders van wie Zwitserse bedrijven hebben geprofiteerd en vluchtelingen die aan de Zwitserse grens zijn tegengehouden. De hoogte van de vergoeding hangt mede af van het aantal mensen dat zich voor de sluitingsdatum van 22 oktober meldt. (AP, Reuters)