`Geringe verhoging rente kan volstaan'

De index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen heeft in juni het hoogste niveau van de afgelopen dertig jaar beleefd. De huizenverkopen daalden in mei met meer dan vijf procent. Die twee cijfers bepaalden gisteren de stemming op de Amerikaanse financiële markten. Analisten op Wall Street concludeerden op grond van deze twee cijfers dat de belangrijkste renteniveaus niet veel omhoog hoeven. Hetgeen onmiddellijk werd vertaald in stijgende koersen aan de New York Stock Exchange, waar het Dow-Jonesgemiddelde 160 punten (1,5 procent) hoger eindigde.

Het indexcijfer van 138,4 van het consumentenvertrouwen geeft aan dat Amerikanen optimistisch zijn over de nabije toekomst. Volgens economen vertaalt zich dat meestal in toenemende bestedingen.

Anderzijds daalde in mei het aantal verkochte huizen met 5,1 procent, een twee keer zo grote daling als verwacht. De hypotheekrente is als gevolg van dalende koersen op de obligatiemarkt in mei gestaag omhooggegaan, wat de kooplust op de huizenmarkt behoorlijk heeft getemperd. In april werden er 936.000 nieuwe huizen verkocht, in mei slechts 888.000. Daaruit concludeerde Wall Street weer dat een eenmalige renteverhoging op z'n plaats is maar dat het daar bij kan blijven.

Het consumentenvertrouwen wordt gemeten door een steekproefsgewijs onderzoek van de Conference Board en vraagt naar plannen voor aankopen en onderzoekt de arbeidssituatie. Het indexcijfer van gisteren gaf voor de achtste achtereenvolgende maand een stijging te zien. Vooral de goede situatie op de arbeidsmarkt in de VS was voor de ondervraagden een reden voor optimisme.