Een freefighter met losse handjes

De verdachte van de aanslag op Rob Scholte is al eens veroordeeld voor geweld.

`No Neck' is zijn bijnaam in de freefight-wereld. Hij is niet eens zo groot, maar staat bekend als een sterke vechter. Èn als een man met losse handjes, agressief, onberekenbaar. Iemand die zich gemakkelijk leent voor onfrisse zaken. Een veroordeling voor geweldpleging heeft hij al achter de rug.

Met de aanhouding van de 30-jarige H.R. uit Purmerend is de politie mogelijk wat dichterbij de oplossing van de aanslag op kunstenaar Rob Scholte en zijn vrouw Mickey Hoogendijk. De politie vermoedt dat R. in opdracht van anderen heeft gehandeld.

Onderzoek van het door Scholte ingehuurde detectivebureau Van Oostveen wees vorig jaar al naar deze verdachte. Het onderzoek van de politie zelf was toen al stopgezet. Van Oostveen had sterke aanwijzingen dat de aanslag niet bedoeld was voor Scholte, maar voor advocaat Oscar Hammerstein die vlak bij Scholte in de buurt woonde en ook in een donkerblauwe BMW reed.

Scholte zelf gelooft nog steeds niet dat hij het slachtoffer is geworden van een ongelukkige persoonsverwisseling. Als de bom al voor Hammerstein was bedoeld, dan heeft iemand er bewust voor gezorgd dat R. de verkeerde auto te pakken nam, denkt Scholte.

Volgens Scholtes advocaat N. Meijering is nog steeds niet uit te sluiten dat Koos Dalstra, een voormalige vriend van Scholte, bij de aanslag betrokken was. Dalstra werd wel door de politie als verdachte gehoord, maar nooit aangehouden. Afgelopen vrijdag diende het eerste deel van een rechtszaak wegens smaad van Dalstra tegen Scholte. Volgens Meijering kwamen daar op zijn minst opmerkelijke feiten aan het licht. Zo dook er een brief op van Dalstra waarin hij schrijft dat diens eigen vriendin ,,de trigger'' is geweest tot de aanslag. Ook een anoniem briefje dat bezorgd is bij een galerie wijst in die richting, zegt Meijering.

Intussen zit het de politie dwars dat de aanhouding van freefighter R. is uitgelekt. ,,Als we hem weer moeten vrijlaten, is dat natuurlijk een mooie canard'', aldus een woordvoerder.