Dirigent Hartmut Haenchen niet naar Leipzig

Hartmut Haenchen (53) wordt toch niet de nieuwe chefdirigent van de Opera van Leipzig, zo is gisteren gebleken. Haenchen zou volgend seizoen aantreden als `Generalmusikdirektor', wat neerkomt op een chefdirigentschap met extra bevoegdheden. De in Dresden geboren musicus had al een contract met het gezelschap getekend.

Dat de aanstelling toch nog is vastgelopen is het gevolg van het opstappen van intendant Udo Zimmermann. De intendant, die Haenchen tot het seizoen 2005/2006 had aangetrokken, vertrekt in 2001, zo maakte hij vorige maand bekend. Het bestuur van de Opera vindt het niet opportuun om Zimmermanns opvolger, naar wie nog met prioriteit wordt gezocht, op te zadelen met een contract dat zo lang loopt.

Haenchen stelde op zijn beurt een ultimatum waarin hij bekrachtiging van de vijfjaarstermijn eiste. Een compromisvoorstel van het bestuur, een driejarig contract met een optie op verlenging met nog eens twee jaar, wees hij van de hand.

Haenchen, die in Amsterdam tevens chefdirigent is van het Nederlands Philharmonisch Orkest, is nog tot juni chefdirigent van De Nederlandse Opera, dat op het Holland Festival schitterde met een complete opvoering van Wagners Der Ring des Nibelungen. Zijn opvolger in Amsterdam is Edo de Waart. Haenchen blijft gastdirigent bij de Nederlandse Opera. (ANP)