Ceteco gebeten hond op stil Damrak

Op een beurs zonder veel handel lag Ceteco vanmorgen weer onder vuur. De mededeling van gisteren dat het verliesgevende handelshuis problemen heeft met de financiering en nog steeds geen licht ziet gloren in zijn werkgebied Latijns Amerika doet beleggers het ergste vrezen. De stijgende onrust rond Ceteco leidde vanmorgen tot een verdere koersdaling van 45 eurocent naar 8,60 euro.

Het was verder doodstil op het Damrak, dat wachtte op een verhoging van de Amerikaanse rente, die wellicht nabeurs wordt bekendgemaakt. Wall Street sloot gisteren weliswaar anderhalf procent hoger, maar de rest van de wereld trok zich daar weinig van aan. Veel beurzen in het Verre Oosten lieten zelfs een flinke veer. Europa gaf kleine stijgingen te zien.

Dat was nauwelijks het geval in Amsterdam. Daar lag de AEX-index na een aanvankelijke stijging laat in de ochtend 0,11 punten onder het slot van de voorgaande dag op 565,44.

Philips en Koninklijke Olie hielden de index redelijk op z'n plaats. Het elektronicaconcern mocht 75 eurocent omhoog naar 96,30 onder invloed van oplevend vertrouwen in de mobiele-telefoonpoot. De andere zwaargewicht, Olies, werd 60 eurocent duurder op 57,20 euro. Brent-olie lijkt de weg omhoog te hebben hervonden en steeg vanmorgen van 16,40 dollar naar 16,62 dollar per vat. Endemol lag eveneens goed in de markt. De amusementsleverancier boekte 85 eurocent winst op 28,55 euro. Tot de relatief grotere verliezers behoorde KPN.

De voortdurende aandrang van toezichthouder Opta om de tarieven te verlagen kostte het telefoniefonds 70 eurocent op 46,05 euro. In de verdrukking raakte ook horecaconcern Krasnapolsky, dat 3,80 euro kwijtraakte op 66 euro.

Op de obligatiemarkt was het relatief rustig. De tienjaarsrente, die vorige week steeg tot boven de 4,8 procent en begin deze week terugzakte naar 4,62 procent, neigde wat omhoog tot 4,67 procent. Het verschil met de Duitse tienjaarsrente nam licht af, van 0,17 naar 0,16 procent.