`CAO leraren strijdig met wet'

Middelbare scholen mogen leraren die in deeltijd werken niet verplichten om meer dagen te werken dan nodig. Zelfs als de schoolleiding dat eist op grond van de CAO. Deze uitspraak heeft de Commissie gelijke behandeling gisteren gedaan in een zaak van een Amsterdamse deeltijdleraar die vindt dat ze vergeleken met voltijdse collega's te vaak beschikbaar moet zijn voor de school.

Deeltijdleraren zouden volgens de CAO-regeling benadeeld worden ten opzichte van hun fulltime lesgevende collega's, omdat deeltijders relatief meer dagen op school moeten zijn. Zo werken ze misschien twintig uur per week, maar wordt dat verdeeld over vier schooldagen.

Een docente van de openbare Amsterdamse school Reigersbos kaartte de zaak bij de commissie aan omdat haar parttime werk een te groot tijdsbeslag op haar zou leggen. De lerares Nederlands had een aanstelling van iets meer dan 0,4 werkweek. Volgens de CAO kan zij vier van de vijf dagen worden ingeroosterd. De school mag haar lessen over vijf dagdelen uitsmeren. De openbare school heeft de CAO strikt toegepast, maar de commissie vindt de regeling in strijd met de wet.

Volgens J. Goldschmidt van de Commissie gelijke behandeling gelden de richtlijnen voor beschikbaarheid in de CAO als maximale eis die een schooldirecteur kan stellen aan een deeltijder. ,,De school zou een hele goede reden moeten hebben om dat maximum ook daadwerkelijk toe te passen en had deze niet.'' Bestuurder F. van Rooij van de Onderwijsbonden CNV is verrast door de uitspraak. Volgens hem zit de CAO prima in elkaar, maar moeten de dagdelen op de Reigersbos aangepast worden. De dagdelen van de school zijn extra lang waardoor deeltijdwerkers extra zwaar worden belast.