Blangé in augustus terug bij volleybalteam

Volleyballer Peter Blangé maakt begin augustus in Australië zijn rentree bij de Nederlandse ploeg. De 34-jarige spelverdeler kwam gisteren in een laatste onderhoud met bondscoach Toon Gerbrands tot overeenstemming over een terugkeer. ,,De selectie is er unaniem voor dat ik weer ga meedoen. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven'', aldus Blangé, die vorig jaar na problemen met medespelers en coach uit de ploeg werd gezet.

Na de matige resultaten van Nederland in de afgelopen weken heeft Gerbrands de routinier gevraagd terug te komen. ,,Er is in een jaar tijd veel terrein verloren gegaan'', constateert Blangé. ,,Het ontzag voor de Nederlandse ploeg is weg. Vroeger begonnen we bij wijze van spreken al met een voorsprong. Nu winnen ploegen als Canada en Spanje zelfs van ons. We moeten dus flink aan de bak. Ik besef dat ik als de redder in nood word gezien. Dat moet dan maar. Ik denk nog steeds dat we met deze ploeg een olympische medaille kunnen winnen.'' Na de terugkeer van Blangé zal Bas van de Goor aanvoerder blijven. Dat was vorig jaar het hete hangijzer in het conflict. Blangé: ,,Ik heb Bas gezegd dat hij wat mij betreft aanvoerder kan blijven. Als ik maar kan doen, waar ik goed in ben.''

Officieel keert Blangé per 1 augustus terug. Een dag later vliegt hij met de selectie naar Australië waar in Sydney een toernooi met Joegoslavië, de Verenigde Staten en het thuisland wordt gespeeld. ,,Ik val met mijn neus in de boter'', aldus Blangé cynisch. ,,Natuurlijk zat ik niet op zo'n verre reis te wachten. Maar hoe eerder ik er bijkom, hoe beter. De ploeg draait niet lekker en we kunnen wel wat tijd samen gebruiken.''

In september staat het Europees kampioenschap in Wenen op het programma. Daar kunnen twee plaatsen voor het eerste olympische kwalificatietoernooi, de World Cup in Japan in november, worden verdiend. Om aan het EK te mogen meedoen, moet Nederland volgende maand nog wel van België (24 juli) of Turkije (28 juli) winnen. Blangé is er in die wedstrijden nog niet bij.