Bankroet dreigt voor Ceteco

De onderhandelingen van het handelshuis Ceteco met de banken zijn in een ,,impasse'' geraakt, waardoor het gevaar van een faillissement acuut wordt. Ceteco, dat elektronica, witgoed en meubels verkoopt in Latijns Amerika, heeft nieuw kapitaal nodig om verliezen in het lopende halfjaar op te vangen.

Bestuursvoorzitter P.A. Houben zegt dat het de komende dagen beide kanten op kan. ,,We komen er uit met de banken'', zegt hij ,,Of de holding krijgt het heel moeilijk. We leven nu van dag tot dag.''

De koers van het beursfonds daalde gisteren met 10 procent na die mededeling over de vastgelopen onderhandelingen en daalde vanochtend nog eens 5 procent tot 8,60 euro. Ceteco, dat voor tweederde eigendom is van het handelshuis Hagemeyer, sprak gisteren bovendien ,,met klem'' tegen dat het op korte termijn wordt overgenomen. Speculaties over een overname hadden de koers de afgelopen dagen opgedreven. Het concern blijft wel op zoek naar een ,, strategische partner'' in de regio.

De banken waar Ceteco mee onderhandelt weigeren kredieten om te zetten in achtergestelde leningen. Ceteco heeft 371 winkels in Mexico, Centraal-Amerika, het Caraïbisch gebied, de landen van het Andespact en Argentinië. Door de economische crisis in Latijns-Amerika is het concern vorig jaar in financiële problemen gekomen. Ceteco meldde gisteren dat de markten nog ,,geen tekenen van herstel'' vertonen, waardoor het bedrijf dit halfjaar een substantieel verlies zal lijden.

Het bedrijf leed vorig jaar 86 miljoen gulden verlies op een omzet van 1,3 miljard gulden. Hagemeyer en de banken sprongen toen bij met een kapitaalinjectie van 50 miljoen dollar.