Bad love

Een schokje in de cd-winkel: de nieuwe `Randy Newman' is uit: Bad Love.

Ik, ontrouwe hond, was hem alweer een hele poos uit het oog verloren. Eind jaren zeventig begon ik te vrezen dat hij zijn beste werk achter de rug had.

Hoe lang is het precies geleden dat hij ons overrompelde met een schitterende plaat als Sail Away? Zevenentwintig jaar! De tijd vliedt (als door een vergiet). Ik zag hem in die periode in Groningen optreden voor een uitverkochte, ademloos luisterende zaal. Newman is altijd erg populair geweest in Nederland, populairder dan in zijn eigen land, de Verenigde Staten.

In de greep van al dit opwellende jeugdsentiment besloot ik Bad Love te beluisteren. Geen beslissing om te betreuren, want het blijkt een uiterst vitale cd te zijn waarop Newman een aantal liedjes zingt die tot het beste van zijn werk behoren. Mooie melodieën, bijtende teksten – precies wat we van hem willen.

Het is wél – ik waarschuw maar – een ongemeen sombere cd, die niet zonder reden Bad Love heet. Er komen nogal wat alleenstaande, in de steek gelaten mannen in voor die droefgeestig op hun leven terugblikken, zoals in prachtige liedjes als Every time it rains en I miss you. Wantrouw de liefde, lijkt de boodschap te zijn, want haar wegen zijn verraderlijk. ,,You're just a prisoner of the one you love'', zingt hij jonge mannen toe.

Newman heeft vaak benadrukt dat zijn liedjes niet autobiografisch zijn, maar ik kan dat bij deze cd nauwelijks meer geloven. Hij praat in interviews weinig over zijn privé-leven, maar hij heeft één keer – in 1989 – een uitzondering gemaakt voor Geert Hendericks van het blad Oor. Hij vertelde toen dat hij vijf jaar eerder zijn vrouw verlaten had voor een jongere vrouw, een relatie die inmiddels ook was gestrand. ,,Sindsdien ben ik helemaal op mezelf teruggeworpen.''

Er komen op Bad Love teksten voor die bijna rechtstreeks aan dat interview ontleend lijken. ,,Ik koos uitgerekend een moeilijk type, zo iemand die het helemaal niets kon schelen wat ik zoal uitvoerde'', zei hij in Oor over zijn tweede vrouw. In Better off dead zingt hij nu: ,,Better off dead/ Than living with someone/ Who just doesn't give a shit what happens to you.''

Hij vertelde in dat Oor-interview ook hoezeer het hem speet dat hij zijn eerste vrouw zo hardvochtig had behandeld: ze voelde zich pas gelukkig zónder hem. In I miss you zingt hij: Still in my heart/ After all these years/ Separated by time/ And now by distance/ I couldn't allow myself to feel/ The loss that I feel right now/ As I put this song down/ You're far away/ And happy I know.''

De moraal: koop die cd, heren, en blijf bij uw eerste vrouw.