Aanhouding voor aanslag op Scholte

De politie heeft 4,5 jaar na de aanslag op Rob Scholte en zijn toenmalige vrouw Mickey Hoogendijk een verdachte aangehouden. In Purmerend lichtte de politie gistermorgen de 30-jarige H.R. van zijn bed.

De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de aanslag. Kunstenaar Rob Scholte raakte bij de aanslag in 1994 zijn beide benen kwijt en zijn zwangere vrouw hun kind. De aanhouding volgt uit informatie die de politie vorig jaar al kreeg van detectivebureau Van Oostveen, die door Scholte was ingeschakeld. Het detectivebureau had aanwijzingen dat de aanslag niet bedoeld was voor Scholte maar voor advocaat Oscar Hammerstein, die in eenzelfde donkerblauwe BMW reed. Hammerstein werd in 1994 in verband gebracht met het witwassen van drugsgelden. Later bleek bij de rechter dat van dit laatste geen sprake is geweest. De politie wil niet ingaan op de vraag of nu duidelijk is voor wie de aanslag bedoeld was.

Het detectivebureau droeg de informatie over aan de politie. In januari van dit jaar werd het onderzoek heropend. Toen al was duidelijk dat een `sportschooljongen uit Noord-Holland' een verdachte was. De politie had pas deze week voldoende aanwijzingen om hem in voorlopige hechtenis te kunnen nemen.

De verdachte H.R. is volgens Scholtes advocaat N. Meijering portier bij discotheek iT geweest, die deze week na een politie-inval is gesloten. Portiers worden verdacht van betrokkenheid bij de drugshandel binnen de discotheek. Volgens de politie bestaat geen enkele relatie tussen de arrestatie van R. en de inval in de iT.

Rob Scholte is volgens zijn advocaat opgelucht over de aanhouding. Voor Scholte staat echter nog steeds niet vast dat de aanslag niet voor hem bedoeld is. Het vermoeden bestaat dat R. de handgranaat onder zijn BMW in opdracht van een ander heeft geplaatst. Scholte kende de verdachte niet voordat hij in september zijn naam hoorde van het detectivebureau.

Meijering en Scholte sluiten ook nog steeds niet uit dat Koos Dalstra bij de aanslag betrokken is geweest. Dalstra was een vriend van Scholte, maar raakte met hem gebrouilleerd. Scholte beschuldigde hem diverse keren.