Zorg voor uitheemse dieren

Staatssecretaris Faber van Landbouw wil meer uitheemse dieren die zonder de goede papieren op Schiphol aankomen, terugsturen (NRC Handelsblad, 16 juni). Bij zo'n puur bureaucratisch plan staat je verstand stil.

Dieren die hier na een erbarmelijke reis zijn aangekomen – slecht verpakt, op elkaar geperst, zonder voldoende eten en drinken, volledig gestrest – moeten gewoon maar weer teruggezonden worden. Terug naar de afzenders, van wie ze weinig goeds te verwachten hebben, want deze louche handelaren willen ze meestal niet terug. En wie zorgt voor een goede accommodatie tijdens die gedoemde terugreis om te voorkomen dat er onderweg nog meer slachtoffers vallen? De KLM zeker, of de overheid?

Denkt Faber helemaal niet na of is zij zo meedogenloos dat bureaucratische regeltjes voor haar belangrijker zijn dan het leven van deze - letterlijk bedreigde - dieren?

Er is maar één oplossing: dit soort vervoer naar Nederlandse luchthavens verbieden en bij overtreding van dit verbod de lading verbeurdverklaren.

En verder dient de Wet Bedreigde Uitheemse Dier- en Plantensoorten – die deze terugzending kennelijk mogelijk maakt – snel te worden veranderd. (De term 'bedreigde' is in dit geval helemaal een gotspe!) Laat staatssecretaris Faber hier haar tijd eens aan besteden.