VS houden meer geld over dan verwacht

Het begrotingsoverschot van de Verenigde Staten zal veel hoger uitkomen dan was verwacht. Voor de komende tien jaar wordt nu een extra overschot voorspeld van 517 miljard dollar (1.100 miljard gulden).

Dat heeft president Clinton gisteren bekendgemaakt. Het overschot zal in het huidige begrotingsjaar uitkomen op 99 miljard dollar (211 miljard gulden) in plaats van de 79 miljard dollar waar in februari nog vanuit werd gegaan. Clinton wil de extra inkomsten in eerste instantie gebruiken voor verbetering van de sociale zekerheid en de gezondheidszorg en voor een beperkte belastingverlaging. ,,We hebben nu de kans meer te doen met de huidige welvaart om onze vooruitzichten voor de toekomst te verbeteren'', zei Clinton gisteren.

Met de rest van het overschot wil de president de Amerikaanse staatsschuld wegwerken voor het jaar 2015. De huidige staatsschuld bedraagt 5.600 miljard dollar. De schuldenverlaging is al herhaaldelijk voorgesteld door centrale-bankpresident Alan Greenspan. Hij waarschuwde daarbij voor problemen met de overheidsfinanciën in het volgende decennium. De generatie van babyboomers gaat dan met pensioen en dat zal een grote druk leggen op de kosten voor de gezondheidszorg en de sociale voorzieningen.

De huidige meevallers zijn te danken aan de kracht van de economie en hogere belastingopbrengsten dankzij de koerswinsten van beleggers op de effectenmarkten. Volgens Clinton wordt de komende jaren vastgehouden aan een strak begrotingsbeleid.

,,We kunnen Washington's creditcard doormidden knippen'', zei Clinton bij een persconferentie op het Witte Huis. ,,We kunnen nu onze schulden aflossen. In het jaar 2015 kan dit land helemaal vrij van schulden zijn. Dat is een opmerkelijke mijlpaal, maar binnen handbereik als we geen korte-termijndoelstellingen verkiezen boven de lange-termijndoelstellingen van nationaal belang.''

Van het overschot wil Clinton de komende vijftien jaar bijna 800 miljard dollar besteden aan de gezondheidszorg voor ouderen. Dat is 100 miljard dollar meer dan in zijn begroting van februari.

Voor het begrotingsjaar 1999-'00, dat op 1 oktober begint, houdt de president rekening met een overschot van 146 miljard dollar. Het extra overschot zal voor de komende vijf jaar uitkomen op 179 miljard dollar.

De gisteren gepresenteerde cijfers zijn gebaseerd op een economische groei in de Verenigde Staten van 2,5 procent per jaar in de komende vijf jaar.

Clinton kan in het Congres rekenen op oppositie van de Republikeinen. Die willen relatief meer geld uittrekken voor belastingverlaging dan Clinton voorstelt. (AP, Reuters)