Treinreizigers maken zich niet druk over ontruiming

Na een anonieme bommelding werd gisteren het Centraal Station van Rotterdam ontruimd. Gedupeerde reizigers reageerden gelaten.

De bommelding gisterochtend in het Rotterdamse Centraal Station heeft voor een enorme chaos in het openbaar vervoer gezorgd omdat al het treinverkeer van en naar Rotterdam werd stilgelegd. Duizenden reizigers liepen soms ruim een uur vertraging op.

Een anonieme man belde om negen uur, om elf uur en later nog eens dat de bom om een uur af zou gaan. Op verzoek van de Nederlandse Spoorwegen werd het station daarop rond half een ontruimd. Toen de zoekacties van de politie en de spoorwegpolitie niets opleverden werd het station vlak na twee uur weer vrijgegeven.

Even daarvoor wachten honderden reizigers en nieuwsgierige toeschouwers rustig op de stoep voor het station, achter de rode linten, op wat er zal gaan gebeuren. De meesten zijn op weg naar huis, na een paar uren werken of winkelen. Op maandagmiddag heeft vrijwel niemand haast. `Je kan er toch niets aan doen', `Waar zou je je druk over maken', is de gedeelde mening van de meeste passanten. Het verlaat inleveren van een eindexamenopdracht, een gemiste zakelijke afspraak, de meesten weten er wel een mouw aan te passen.

Sommigen hebben hun afspraak al gemist en zijn de frustratie voorbij. Voor G. Klaassen is het de eerste keer in achttien jaar (toen kocht hij een auto) dat hij weer eens met de trein reist. Klaassen is vertrokken uit Amsterdam op weg naar Bergen op Zoom maar moest in Schiedam uitstappen. De bussen van de NS die de reizigers van Schiedam naar Rotterdam zouden vervoeren, verschenen niet, waarop hij een overvolle reguliere bus heeft genomen. Tweeënhalf uur is hij onderweg geweest. De afspraak om een huis te bezichtigen in Bergen op Zoom mist hij waarschijnlijk. ,,Een heel avontuur'', grinnikt Klaassen, maar met de NS reist hij voorlopig niet meer.

Als het station is vrijgegeven en de linten weggehaald worden, rent een groep mensen tevergeefs naar binnen om de trein te halen. De chaos neemt het eerste half uur alleen maar toe. Tientallen minuten vertraging geven de rode letters op de mededelingenborden aan. De spoorwijzigingen volgen elkaar in snel tempo op. G. van Zon staat vertwijfeld voor de Bruna-winkel met een tas in zijn hand. Van Zon heeft een zakelijke afspraak, met een man die hij niet van gezicht kent en van wie hij nu ook geen idee heeft hoe laat deze arriveert.

Een groep scholieren naast hem heeft meer zekerheid; alle zeven zijn ze namelijk in het bezit van een mobiele telefoon. Ze hebben op het station afgesproken met de klas naar Kijkduin te gaan, naar het strand, en door telefonisch contact te houden in de metro, op de stations en in de vertraagde treinen hebben ze elkaar nu anderhalf uur later gevonden. Ze kunnen vertrekken.

Om kwart voor drie staat de Fransman C. Lowenbach met zijn koffers op perron één te wachten op de vertraagde Thalys naar Parijs, naar huis. Vijf maanden verbleef hij als uitwisselingsstudent in Rotterdam. Het was een leuke tijd in Nederland, maar Rotterdam heeft hij ervaren als gevaarlijker dan hij gedacht had. Van verschillende overvallen en moorden hoorde hij in die korte periode, en dan nu weer een bommelding. Hij is blij als hij straks weer naar huis kan.

Vanaf vier uur 's middags reden volgens een woordvoerder van NS alle treinen weer volgens schema. De spoorwegpolitie heeft goede hoop de zaak op te lossen.