Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Thuiskopieerder kost platenbranche fortuin

Platenproducenten worden er niet vrolijk van. Van cassettedeks, recordables, en vooral van de jongeren die met die apparatuur in een handomdraai CD's kopiëren. De omzetcijfers van platenproducenten daalden begin dit jaar drastisch, zegt een woordvoerder van de branchevereniging NVPI.

De NVPI wilde nu weleens precies weten hoeveel jongeren illegaal kopiëren. De uitkomst van het NVPI-onderzoek was schokkend, zegt de woordvoerder. Van de vierhonderd ondervraagde middelbare scholieren bleek 45 procent CD's te kopiëren op een bandje. Dertig procent pakt het professioneler aan: zij gebruiken een recordable of de computer om CD's digitaal over te zetten. De recordable, een apparaat waarmee je CD's kunt overzetten op een leeg CD'tje, werd vorig jaar in Nederland geïntroduceerd. Of met de komst van het apparaat de kopie-handel is opgebloeid, weet de NVPI niet. ,,We vermoeden wel dat vaders voor zeshonderd gulden zo'n ding kopen. En dan delen ze in de winst van hun zoons cd-handel.'' ,,Kopiëren mag, maar dan alleen voor eigen gebruik.'' Wat niet mag is gekopieerde CD's verkopen. Maar wat ook niet mag, is kopiën weggeven, en dat weet maar 32 procent van de scholieren. Een handige kopieerder zet 4,5 CD per maand over en verkoopt die voor 15 gulden per stuk. ,,Ze beseffen niet hoe groot de schade is.'' De producenten leden dit jaar gemiddeld 20 procent omzetverlies, op een jaaromzet van 1,1 miljard.