Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. een reactie van de Nederlandse advocate van de Koerdenleider Öcalan, Britta Böhler op het vonnis door de Turkse rechtbank. Ook een reportage over de kapper gaan in de tijd van de baas. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over Valon en Flutura, een jong stel uit Kosovo die terug in Pristina op zoek zijn naar een toekomst. Verder aandacht voor het vonnis in het proces tegen Koerdenleider Öcalan. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Aandacht voor het vonnis van de Koerdenleider Öcalan en een reconstructie van de reis die hem eind januari naar het vliegveld Zestienhoven in Nederland had moeten brengen. Verder het debat in de Tweede Kamer met minister Korthals van Justitie over de smokkel van grote partijen cocaïne. Ned.3, 22.33-23.25u.

DOCUMENTAIRES

Die Tiger-Killer. Reportage over de illegale jacht op tijgers in India. De tijger is een beschermde diersoort, maar de vraag naar zijn huid, botten, nagels en penis is enorm. Eén tijger kan de stropers wel honderduizend dollar opleveren. ZDF, 21.00-21.45u.

Histories: De Romanovs. Tweede deel van een drieluik over het einde van de Romanov-dynastie in Rusland waarin tsaar Nicolaas II in 1905 te maken krijgt met geweld op het platteland, stakingen en de gebedsgenezer Grigori Raspoetin. Deze tracht zijn aan hemofilie lijdende zoontje Alexey tracht te genezen. De tsarina heeft een blind geloof in hem. Canvas, 21.30-22.25u.

Mystique of the pearl. Al eeuwenlang vraagt men zich af hoe in een onooglijke oester een schitterende parel kan groeien. Verder wordt uit de doeken gedaan hoe men in de loop der tijd het geheim van de parel-oester heeft weten te ontrafelen. Met onder andere beelden van kwekerijen in Japan en Australië. Discovery, 22.00-23.00u.

37°. Portret van drie ex-prostituees. Zo gemakkelijk als ze in `het leven' terecht waren gekomen, zo moeilijk bleek het om er weer uit te stappen en een `fatsoenlijk' leven te gaan leiden. ZDF, 22.15-22.45u.

Antenne: Ziek van het reizen. Over o.a. de risico's van het reizen naar de tropen, de vaccinatielaksheid van de Nederlander en slachtoffers van ernstige tropenziekten. Viroloog D. Osterhaus zegt dat in vijf jaar het aantal infectieziekten uit de tropen is gestegen van vijftig naar duizend per jaar. Ned.2, 22.55-23.30u.

DRAMA

Hemingway. Herhaling van een vierdelige dramaserie uit 1988 over het leven van schrijver Ernest Hemingway. In de jaren '20 verhuizen Hemingway en zijn vrouw Hadley naar Parijs. Hij begint romans te schrijven en is bij de Europese jetset, die zich graag omringt met intellectuelen, een graag geziene gast. Met snoepreisjes komen echter ook de verleidingen; het valt Hemingway steeds moeilijker om trouw te blijven aan Hadley. Met Stacey Keach, Marisa Berenson, Josephine Chaplin e.a. ZDF, 22.45-0.30u.

AMUSEMENT

Markant Nederland. In deze uitzending fietst o.a. pianist Cor Bakker door zijn geboorteplaats in Landsmeer en zijn huidige woonplaats Wognum in Noord-Holland. Ned.1, 18.59-19.29u.

Grensverleggers. De 83-jarige Solveig Erikson ging als 20-jarige Nederlandse naar de Finse Ålandeilanden en trouwde daar Edgar Erikson – zoon van een beroemde reder. Zij deed representatieve zaken voor het bedrijf, richtte een school voor geestelijk gehandicapten op en blies het theater op de eilanden nieuw leven in. Nu zet zij zich nog steeds in voor het Rode Kruis. Ned.1, 22.21-22.52u.

FILM

Force Ten from Navarone (Guy Hamilton, 1978, Engeland). Oorlogsavonturenfilm, naar roman van Alistair MacLean, moet doorgaan voor vervolg op The Guns of Navarone (1961). Dit keer dient er een voor de nazi's onontbeerlijke brug in Joegoslavië te worden opgeblazen. Met Robert Shaw (in zijn laatste rol), Edward Fox, Harrison Ford, Richard Kiel. SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

Snapdragon (Worth Keeter, 1994, VS). Thriller met Pamela Anderson als seriemoordenares. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. Local Hero (Bill Forsyth, 1983, Schotland). Zie Film-vooraf. Canvas, 22.55-0.45u.

Captain Blood (Michael Curtiz, 1935, VS). Piratenfilm die een ster maakte van Errol Flynn. Hij is een zeerover tegen wil en dank en heeft een oogje op Olivia de Havilland. Ook met Basil Rathbone. ARD, 0.45-2.25u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Billy Galvin (John Gray, 1986, VS). Ouderwets familiedrama over vader-zoon-conflict in bouwvakkersmilieu in Boston. ZDF, 1.15-2.45u., nagesynchroniseerd.

Bed and Breakfast (Robert Ellis Miller, 1992, VS). Bescheiden romantische komedie. Joviale vreemdeling-met-verleden (Roger Moore) valt in de smaak bij drie dames – van drie generaties – die pension runnen. Morgen, RTL4, 11.40-13.20u., met reclame.

Saint Joan (Otto Preminger, 1957, VS). Grootscheepse, door Graham Greene geschreven adaptatie van Bernard Shaw's toneelklassieker over Jeanne d'Arc werd een kritische en commerciële flop. In hoofdrol zou de toen nog onbekende Jean Seberg de uitstraling hebben van een `onschuldig plattelandsmeisje'. Ook met Richard Widmark, John Gielgud. Morgen, BBC2, 12.00-13.50u., zw.

Safari Express (Duccio Tessari, 1977, Italië). Avonturenkomedie waarin Ursula Andress, Jack Palance en een slimme aap een schurk traceren in de Afrikaanse jungle. Morgen, RTL4, 13.20-15.20u., met reclame.

Romeo and Juliet (Franco Zeffirelli, 1968, Eng./It.). Bewonderenswaardige Shakespeare-verfilming wordt geroemd om visuele flair, straatensceneringen en jeugdigheid van hoofrolspelers Leonard Whiting (17) en Olivia Hussey (15). Muziek van Nino Rota, kostuums van Danilo Donati en bekroonde fotografie van Pasquale de Santis. Morgen, SBS6, 13.50-16.15u., met reclame.