Rabo neemt ploegarts uit voorzorg niet mee naar Tour

Ploegarts Geert Leinders van de wielerploeg van Rabobank gaat niet mee naar de Tour de France. Dat is een gevolg van de Franse wetgeving, die in principe niet toestaat dat buitenlandse artsen in Frankrijk hun werk doen. Sinds de door dopingperikelen geteisterde Tour van vorig jaar heeft de Franse justitie extra belangstelling voor de medische begeleiding van wielerploegen. Rabobank wil geen enkel risico lopen.

De ploeg wordt in de Tour bijgestaan door Peter Plag, een Nederlandse arts met een praktijk in de Noord-Franse stad Amiens. Leinders zal wel enkele keren naar Frankrijk komen, maar daar zal hij niet als arts worden geaccrediteerd en geen medische handelingen verrichten. Voor de renners is de Belg Leinders ook een vertrouwenspersoon.

,,We hebben wel tot het laatste moment geprobeerd om alle benodigde papieren te krijgen om Leinders toch te kunnen laten werken als arts, maar dan stuit je op een bureaucratische muur'', lichtte ploegleider Theo de Rooy gisteren op een persconferentie van Rabobank in Eindhoven toe. Een buitenlandse arts heeft in elk departement een ontheffing nodig.

Leinders is al sinds 1996 aan de ploeg verbonden, het jaar waarin Rabobank sponsor werd van de ploeg van Jan Raas. ,,Het is een man aan wie ik veel te danken heb'', zei Michael Boogerd, die zaterdag als een van de favorieren aan de 86ste Tour begint. ,,Ik vind het erger dat hij wordt gedwongen thuis te blijven dan dat hij er in de Tour niet voor mij is. Het slaat nergens op dat het zo moet.'' Anderzijds doet het Boogerd plezier dat Plag net als hij afkomstig is uit Den Haag. ,,Kunnen we lekker Haags met elkaar kletsen.''

De Raboploeg reist naar Frankrijk zonder Niki Aebersold. De Zwitserse renner ondervindt te veel hinder van een achillespeesblessure. Hij was in de Tourploeg opgenomen en had vooral in de bergen van waarde kunnen zijn voor kopman Boogerd. Limburger Marc Lotz maakt nu zijn Tourdebuut. ,,Ik heb goeie ervaringen met hem'', sprak Boogerd, ,,ook in de zwaardere koersen. Ik voel me veilig bij hem. Hij is nog een ouderwetse meesterknecht.'' Vorig jaar reed Lotz (25) als eerstejaarsprof al de Vuelta en werd hij op verzoek van Boogerd opgenomen in de Nederlandse WK-ploeg.

Jose Miguel Echevarri, ploegleider van Banesto, heeft Alex Zülle opgenomen in het negental voor de Tour de France. De Zwitser moest vorige week opgeven in de Ronde van Catalonië door een darminfectie. Jo Planckaert en Andrei Tchmil ontbreken in de Tour de France-ploeg van het Belgische Lotto. Planckaert is in middelmatige conditie. Tchmil besloot al in het voorseizoen af te zien van de Tour.

Pavel Tonkov, de Russische kanshebber in de Tour, traint aangepast door een knieblessure. Vooralsnog vertrekt Tonkov als kopman van de Mapeiploeg.