Pierre van Hooijdonk naar Vitesse

Pierre van Hooijdonk voetbalt komend seizoen voor Vitesse. De 29-jarige aanvaller kwam gisteren een vierjarige verbintenis overeen met de Arnhemse club. Van Hooijdonk stond de afgelopen twee seizoenen onder contract bij het Engelse Nottingham Forest, waar hij vorig jaar in onmin leefde met een deel van de technische staf en de spelersgroep. Met zijn overgang naar Vitesse zou een transferbedrag van ongeveer tien miljoen gulden zijn gemoeid.

Van Hooijdonk wordt in Arnhem mogelijk de vervanger van de Griekse centrumspits Nikos Machlas, die in de belangstelling staat bij Ajax en Atlético Madrid. Van Hooijdonk sprak vorige week ook met zijn voormalige werkgever Celtic. Feyenoord toonde net als een paar jaar geleden interesse, maar de onderhandelingen met de landskampioen werden nooit concreet.

De Brabander Van Hooijdonk begon zijn profloopbaan bij eerstedivisieclub RBC uit Roosendaal. Daarna was hij succesvol voor het Bredase NAC. In 1997 vertrok hij naar het Schotse Celtic, waar hij met zijn kopsterke spel tot een publiekslieveling uitgroeide. Bij Nottingham Forest beleefde Van Hooijdonk daarna mindere tijden. Hij was ontevreden over het aankoopbeleid van de club en weigerde een aantal maanden in actie te komen. Met de tweevoudige Europa-Cupwinnaar degradeerde hij afgelopen seizoen uit de Premier League.

Van Hooijdonk is de laatste jaren wisselspeler bij het Nederlands elftal. Begin deze maand reisde hij met Oranje naar Brazilië. In het tweede oefenduel tegen het gastland scoorde hij uit een vrije trap. Op advies van bondscoach Frank Rijkaard heeft hij nu voor een Nederlandse werkgever gekozen. Spelend in de eredivisie zou hij eerder aanspraak kunnen maken op een plaats in de nationale selectie.

Tomasz Rzasa tekende gisteren een vierjarig contract bij Feyenoord. De 26-jarige Pool moet nog wel een medische keuring ondergaan. Rzasa speelde de afgelopen twee jaar voor De Graafschap en kwam daarvoor uit voor de Zwitserse clubs Young Boys en Grasshoppers.