Nieuwe indices AEX

De Amsterdamse beurs komt eind augustus met zes nieuwe graadmeters ter aanvulling op de bekende indices, zoals de AEX (de 25 belangrijkste fondsen) en de Midkap (de middelgrote fondsen). De introductie komt vooral tegemoet aan de professionele belegger die de AEX maar een grove afspiegeling van de beursstemming vindt.

De nieuwe indices, alle behorend tot de Amsterdam Exchanges All Share Series, worden gedurende de dag aangepast aan de laatste ontwikkelingen. Ook zal in elke index voor ieder fonds de volledige marktkapitalisatie meetellen. Elk kwartaal worden de graadmeters herzien. De samenstelling van de toonaangevende AEX-index wordt slechts een keer per jaar aangepast.

Behalve een algemene `all share index' verschijnen eind deze zomer aan het Damrak graadmeters waarin de AEX- en Midkap-fondsen naar marktwaarde meetellen. Er komt verder een index zonder de grote en middelgrote fondsen, een index voor kleinere bedrijven en een NMAX-index voor startende beursgangers.

De Amsterdamse beurs beperkt zich overigens niet tot de introductie van de zes `all share'-graadmeters. Het Damrak start ook met 49 sectorindices, variërend van grondstoffen en basisindustrieën (chemie, papier, staal) tot cyclische consumptiegoederen (auto's, huishoudelijke artikelen en textiel), financiële waarden (banken, verzekeraars, vastgoed) en informatietechnologie (computers en software). De sectorgraadmeters maken het makkelijker op specifieke indices te beleggen. (ANP)