Napoleons schip

Niet één, zoals tot nu toe werd aangenomen door historici, maar twee bijna gelijktijdige explosies, brachten Napoleons vlaggenschip L'Orient op 1 augustus 1798 tot zinken. Dat zegt de Franse onderwater-archeoloog Franck Goddio na onderzoek van het wrak van L'Orient, zo'n 25 meter uit de kust bij Alexandrië.

,,Het waren verbluffende explosies'', aldus Goddio. ,,Meestal vinden we de boeg of het achterschip. Maar in dit geval waren beide helemaal verdwenen.'' Bij de explosie kwamen 800 personen om het leven in ,,minder dan een halve seconde'', zei de Franse onderzoeker op een persconferentie in Alexandrië, die werd bijgewoon door Louis-Napoleon Bonaparte-Wyse en Anne Tribe, nazaten van Napoleon en van de Engelse admiraal Nelson.

De Engelse vloot van Nelson vernietigde bij de baai van Abu Kir de vloot van Napoleon en maakte daarmee een einde aan diens plannen om op te trekken richting India.

Vorig jaar localiseerde Goddio de restanten van de Franse vloot. Met een team van achttien duikers ging hij vervolgens op onderzoek uit. Ze vonden onder andere schoenen, kleding, een gouden emmer, zilver en kookpotten op de bodem van de zee. (Reuters, AP)