Miljoenen voor Japans centrum in Leiden

Nederland en Japan steken ieder 2,7 miljoen in de ontwikkeling van het Von Siebold Huis in Leiden, een landelijk centrum voor Japans-Nederlandse relaties. Het gaat om een initiatief van een aantal musea, de gemeente Leiden en de Universiteit van Leiden. In het centrum is plaats voor permanente en wisselende exposities, colleges, cursussen en lezingen. Verder gaat het Von Siebold Huis als ontmoetingsplaats voor wetenschappers en organisaties in diverse sectoren dienen. Het centrum komt in een monumentaal pand aan het Rapenburg dat van 1832 tot 1847 werd bewoond door Philipp von Siebold. Deze bioloog, arts en wetenschapper was lange tijd in Japan, waar hij de flora en fauna beschreef. Von Siebold bracht 5000 gebruiksvoorwerpen mee naar Leiden uit de periode 1820-1830. Van april tot eind september 2000, precies tijdens de viering van de 400-jarige relatie tussen Nederland en Japan, opent het centrum tijdelijk zijn deuren. Daarna vindt een ingrijpende renovatie en restauratie plaats. (ANP)