Miljardenclaim tegen vitaminekartel

Advocaten van de Europese farmaceutische bedrijven Roche, BASF en Rhône-Poulenc en van Amerikaanse diervoedings- en levensmiddelenconcerns proberen vandaag een schadevergoedingsregeling te treffen ter waarde van ongeveer 2,13 miljard gulden. Het gaat om bedrijven die de afgelopen negen jaar vitamines van deze geneesmiddelenproducenten hebben afgenomen, terwijl de drie – met een tiental kleinere Amerikaanse en Japanse fabrikanten – een wereldwijd kartel vormden, waardoor de prijzen kunstmatig hoog werden gehouden. Ook consumenten in Canada hebben claims aangekondigd. De mededingingsautoriteiten in Europa hebben de zaak nog in onderzoek. Ook Zwitserland heeft een onderzoek ingesteld.

Het Zwitserse Roche en het Duitse BASF hebben vorige maand al boetes opgelegd gekregen van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Roche moet ruim een miljard gulden betalen, terwijl de vroegere directeur die verantwoordelijk was voor de afspraak tot vier maanden celstraf werd veroordeeld. BASF ging akkoord met een schikking van ruim 550 miljoen gulden. De zaak tegen Rhône-Poulenc werd geseponeerd, omdat het bedrijf loyaal heeft meegewerkt aan het justitieel onderzoek. De advocaten van beide partijen overleggen al sinds een maand over een schikking. In eerste instantie leken de drie multinationals de zaak voor een totaal van ruim een miljard gulden te kunnen schikken. Sinds het eerste treffen zijn de claims steeds hoger komen te liggen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de samenzwering, nadat geruchten over regelmatige bijeenkomsten van vertegenwoordigers van de bedrijven steeds luider werden.