Local Hero

Een dierbare film is heel wat anders dan een goede of belangrijke. Als je een beroepsmatige kijker vraagt om een lijst met de beste films aller tijden, dan krijg je een cultureel uiterst correcte hitparade met pakweg een Eisenstein, een Welles en een Chaplin, een Ford, een Coppola en een Scorsese, een Godard en een Truffaut, een Fassbinder, een Kurosawa, een Bergman, een Hitchcock, een Von Trier en een Tarantino.

Zoiets.

Maar vraag je om een lijst van films die om wat voor reden dan ook tot iemands meest dierbare behoren, dan onstaat een geheel ander beeld. Zo'n strikt particuliere opsomming hoeft niets van doen te hebben met cinematografisch gewicht, maar vertelt uiteraard alles over de smaak, obsessies en trauma's van de opsteller in kwestie.

Nou vooruit, op mijn eigen `hoogstpersoonlijke lijst der dierbaarsten' figureren niet alleen City Lights van Chaplin, maar ook o.a. Children of a Lesser God, Terms of Endearment, Kramer versus Kramer, Accidental Tourist, Extérieur nuit, Préparez vos mouchoirs, Manhattan, Pretty Woman en, als enige Schot tussen al die Amerikanen en die paar Fransen, Local Hero.

In mijn vijftien jaar oude herinnering is Local Hero een droogkomiek, melancholiek sprookje waarin een Texaanse yup (Peter Riegert) onverwacht gecharmeerd raakt van het Schotse kustdorp dat hij op moet kopen voor een olieconcern. Hij leert er het eenvoudige leven kennen, de zee, het strand en de magische sterrenhemel. De ironie wil dat het de meeste dorpsbewoners worst zal wezen als al dat Schotse schoons verloren gaat. Zij worden liever miljonair.

Ik herinner me een absurde, eenzame, rode telefooncel - de enige verbinding van de hoofdpersoon met de hem vertrouwde wereld (in die tijd hadden ook zakenlieden nog geen mobiele telefoon). Ik herinner me een peuter van wie niemand weet wie de vader is. En een oceanografe die een beetje op een zeemeermin lijkt. Ik herinner me Burt Lancaster als een deus ex machina in een dure camel jas. En natuurlijk die aanstekelijke muziek van Mark (Dire Straits) Knopfler.

Maar ik herinner me vooral het prettige gevoel dat Local Hero destijds achterliet. Ik wou dat graag zo laten. Oude liefdes moet je koesteren. Een hernieuwde kennismaking valt vaak lelijk tegen.

Ik ga vanavond niet kijken.

Local Hero (Bill Forsyth, 1983, Schotland), Canvas, 22.55-0.45u.