Italianen verkopen hun eigen nieren

De één was een Zuid-Italiaanse ondernemer die van de verkeerde mensen geld had geleend en in de greep was gekomen van geldwoekeraars. De ander was een weduwe met twee kinderen en een minimaal pensioen. Weer een ander een kleine misdadiger die tot over zijn oren in de schulden zat.

Allen hebben ze in hun financiële radeloosheid toevlucht gezocht in een uiterst middel: verkoop van een nier.

Orgaanhandel wordt meestal geassocieerd met de Derde Wereld, maar volgens de justitie in Turijn hebben zeker zes mensen uit het zuiden van Italië en Rome op deze manier geprobeerd hun geldproblemen op te lossen. Specialisten van het universitaire ziekenhuis van Rome, de Policlinico, zouden tussen donor en ontvanger hebben bemiddeld.

De kopers waren steeds rijke ondernemers en zelfstandigen die lang op de lijst stonden voor een transplantatie. Meestal hebben de `donors' het initiatief genomen. Maar in één geval zou een welgestelde patiënt die regelmatig dialyse moest ondergaan, één van de armste mannen van zijn dorp hebben voorgesteld zijn nier te verkopen. Wat de `donors' ervoor terugkregen, hing af van de portemonnee van de ontvanger van de nier en van hun eigen onderhandelingstechniek. Volgens het parket van Turijn is er tussen de 50.000 en 220.000 gulden betaald voor een nier.

De zaak is vorige maand aan het rollen gekomen door de aanklachtvan een Zuid-Italiaanse artsenbezoeker. Hij had geld geleend bij geldwoekeraars, kon de enorme rente niet meer betalen, en kwam in steeds grotere problemen. De geldwoekeraars hebben hem toen gedwongen zijn nier te verkopen aan een ondernemer uit Brindisi. Zij hebben hard onderhandeld, want de patiënt moest 220.000 gulden betalen voor de nier. De `donor' heeft hier nog niet de helft van gekregen.

De justitie vermoedt derhalve dat de betrokken artsen zich goed hebben laten betalen voor iedere transplantatie van een gekochte nier.