Internationale beurzen

LONDEN

Britse aandelen gleden vanochtend omlaag in afwachting van de beslissing van de Amerikaanse centrale banken over de geldmarktrente, die nu op 4,75 procent staat. Algemeen wordt gerekend op een kwart procentpunt verhoging. De FTSE-index moest iets terug, met 0,6 procent tot 6.370 punten. Tabaksconcern BAT daalde met ruim 2 procent, nadat de Amerikaanse concurrent Philips Morris een winstwaarschuwing gaf.

FRANKFURT

Ook in Duitsland wachtten beleggers op de uitkomst van de vergadering van de Federal Reserve. De DAX-index gaf een kleine koerswinst in de loop van de ochtend op, en stond rond het middaguur onveranderd op 5.360 punten. Deutsche Telekom, dat gisteren nieuwe aandelen naar de beurs bracht, noteerde 40,15 euro, 15 eurocent onder het slot van gisteren.

PARIJS

Franse aandelen stegen vanochtend gemiddeld met 0,45 procent. De CAC-index kwam daarmee op 4.485 punten. Suez Lyonnaise klom 2,44 procent nadat het de aankoop bekendmaakte van het Amerikaanse Nalco Chemical, waarmee het een van de grootste waterbehandelingsbedrijven ter wereld wordt.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen een stijging doorgemaakt die het Nikkei-gemiddelde op het hoogste punt bracht sinds begin oktober 1997. De Nikkei ging met 172,21 punten omhoog tot 17.782,79. Elders in Azië ging het minder goed. Zo zakten de koersen in Zuid-Korea met 0,6 procent. In Hongkong was de beurs rond het middaguur vrijwel onveranderd, wat ook gold voor de Australische beurs.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is gisteren met winst gesloten, ondanks de mogelijkheid dat de Amerikaanse centrale banken hun rente verhogen. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 102,59 punten hoger op 10.655,15.