Institut Néerlandais

De uitlatingen van Henk Pröpper, directeur van het Institut Néerlandais in Parijs behoeven enige bijstelling (NRC Handelsblad, 24 juni).

Hij sluit zijn eerste jaar als directeur af, maar zou eens in de archieven van zijn Institut moeten bladeren als hij dingen roept als ,,De Nederlandse speelfilm bestaat gewoon niet in Frankrijk''.

Alle films van Alex van Warmerdam hebben in Frankrijk een succesvolle roulatie gekend. Zo trok De Jurk alleen in Parijs al meer bezoekers dan in Nederland en was De Noorderlingen drie jaar in roulatie. Pröpper is ,,hard op weg te infiltreren in grote culturele structuren zoals het filmfestival van Cannes''. Kleine Teun werd vorig jaar geselecteerd voor dit festival en ter plekke aangekocht door een Franse distributeur. Frankrijk is al twintig jaar een goede plek voor het werk, zowel op film- als op theatergebied, van Alex van Warmerdam.

Het kan ongetwijfeld altijd beter, maar laat Henk Pröpper niet vergeten wat door zijn voorgangers en door producenten zelf in het verleden al is bereikt.