Gurkha's

Uw Londense correspondent Hans Steketee noemt naar aanleiding van het sneuvelen van twee Gurkha's in Kosovo (NRC Handelsblad, 22 juni) veel interessante feiten. Het zou niet hebben misstaan als hij ook had vermeld dat vele duizenden Nederlanders in 1945 en 1946 in het toenmalige Nederlands-Indië hun leven te danken hebben aan deze Gurkha's.

Als onderdeel van de Britse troepen die in Indië tijdelijk het gezag hadden overgenomen beschermden zij deze Nederlanders tegen de aanvallen van jonge Indonesische revolutionairen tijdens de zogeheten Bersiap-periode. Ik ben één van hen en zal de Gurkha's daar altijd dankbaar voor blijven.

Dat Steketee dit niet weet is hem niet kwalijk te nemen. Zo is mij gebleken dat veel Indische Nederlanders niet weten dat in 1944 Breda door Poolse eenheden werd bevrijd.