GEVULDE PAPRIKA'S MET ZURE ROOM

Ideaal gerecht voor een etentje want de paprika's laten zich heel goed opwarmen in de saus waarin ze gestoofd werden.

Bereiding: Snijd het kapje circa 3 cm onder de top van de paprika's af en leg de kapjes naast de bijbehorende paprika. Week het brood in melk. Verhit 2 eetlepels van de olie in een ruime bakpan en smoor daarin de ui op halflaag vuur tot de stukjes zacht en geurig zijn (niet laten kleuren). Roer de rijst erdoor en blijf roeren tot de korrels transparant zijn geworden. Draai het vuur uit en blus de pan af met 4 eetlepels water. Meng beide soorten gehakt goed door elkaar en breng het hoog op smaak met zout en peper. Knijp het brood uit (bewaar de melk) en prak het samen met de kruiden door het gehakt. Meng tot slot gesmoorde uien en basmatirijst door de vulling en voeg 2 eetlepels van de melk toe zodat een smeuïge vulling wordt verkregen. Vul de paprika's, leg de kapjes erop en zet de paprika's in een niet te grote ovenschaal. Verhit de resterende olie en fruit hierin al roerend de tomatenpuree op halfhoog vuur tot de olie rood begint te kleuren. Voeg de bouillon toe (of water) en roer tot een homogeen mengsel is verkregen. Giet dit bij de paprika's en zet de schaal in een op 185° C voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur na 5 minuten tot 175° C en laat de paprika's 2 uur ongemoeid garen in de oven. Neem de schaal uit de oven, roer 3-4 eetlepels zure room door de saus en serveer direct. Geef er gekookte witte boontjes bij, even nagesmoord in wat roomboter. Een variant hierop is de paprika's zodra ze gaar zijn voorzichtig uit de schaal te nemen, de witte bonen door de ingekookte saus in de schaal te roeren, de paprika's terug te zetten in de schaal en het geheel nog even in de uitgedraaide oven te laten doorwarmen. Serveer er dan apart zure room bij.

    • Florine Boucher