Feyenoord haalt geld op met obligaties

De Feyenoord-obligaties dienen als opwarmertje om de fans klaar te stomen voor een beursgang. Dat zei J.W. van Dop, financieel directeur van de Rotterdamse voetbalclub, gisteren bij de presentatie van het prospectus.

De rood-wit gekleurde obligaties, waarvoor de vereniging supporters en ondernemingen wil interesseren, moeten maximaal 100 miljoen gulden in de clubkas brengen.

De financiële man van Feyenoord onderstreepte dat notering aan de Amsterdamse effectenbeurs, in navolging van de Amsterdamse concurrent Ajax, nog niet aan de orde is. ,,Daar zijn we nog niet klaar voor.''

Volgens Feyenoord-voorzitter J. van den Herik onderscheiden de Feyenoord-obligaties zich doordat het rendement deels gekoppeld is aan de prestaties van de club.

,,Bij andere financieringsmogelijkheden zijn het toch de externe factoren die het rendement bepalen'', aldus de Feyenoord-voorman.

De Rotterdamse voetbalvereniging garandeert de houders van de clubcertificaten een jaarlijks rendement van 2 procent. Daar kan een premie bovenop komen van maximaal 8 procent als de club de finale haalt van het belangrijkste jaarlijkse Europese voetbaltoernooi, de Champions League, en van hooguit 6 procent bij het halen van de UEFA Cup-finale.

Dat het rendement op de obligaties mager is, sprak Van Dop niet tegen. ,,Financiële deskundigen zullen Premie Effect niet als een superbelegging zien.''

Een obligatiehouder kan historisch gezien rekenen op een bonus van 5 procent, rekende Van Dop voor. ,,De afgelopen acht jaar zijn we twee keer landskampioen geweest en hebben we tweemaal de halve en twee keer de kwartfinale van het Europa Cup-II toernooi gehaald.'' Bovendien is de Feye-

noord-fan er zeker van dat hij zijn ingelegde geld (500 gulden per obligatie voor particulieren en 25.000 gulden voor bedrijven) na 25 jaar terugkrijgt.

Een belegging in Feyenoord lijkt voorshands veiliger dan in Ajax. Tegenover de 2 procent rente die de Feyenoord-obligatie het afgelopen jaar zou hebben opgeleverd staat een verlies voor de belegger in Ajax-aandelen. Het eerste voetbalfonds aan het Damrak heeft na een jaar nog altijd zijn draai niet gevonden. Gisteren sloot Ajax op 9,75 euro (21,80 gulden), terwijl het fonds voor 25 gulden per aandeel naar de beurs is gegaan.

Van den Herik onthulde gisteren ook voor het eerst de resultaten van zijn voetbalbedrijf. Ook daarin bleef de landskampioen Ajax voor. In de eerste helft van het boekjaar 1998/1999 kwam het nettoresultaat uit op een verlies van ruim 5 miljoen gulden.

,,De snelle uitschakeling in het Europees voetbal en de hoge winstpremies voor de spelers'', noemde de voorzitter als oorzaak voor de rode cijfers. Ajax noteerde over die periode een min van 6,5 miljoen gulden. (ANP)