Evelien Herfkens 1

Het artikel over Evelien Herfkens in het NRC Handelsblad van 21 juni bevat buitengewoon relevante informatie. Want hoe zou je ooit haar landenbeleid op z'n waarde kunnen schatten zonder dat je het beeld voor je ziet van dat meisje 'op een Britse sportfiets, rieten mandje aan het stuur, clip op de voorvork voor de hockeystick, schotsgeruite rok. Een marineblauwe collegecoat in het wintertenue'.

Haar oud-leraren op het Maerlant-lyceum, Heiko van Hensbergen en De Kiefte waren niet te beroerd om enige sappige anekdotes over Evelien te vertellen. Nu valt het natuurlijk voor een leraar Klassieke Talen niet mee als een oud-leerling met gymnasium-B, die ook nog eens een herexamen klassieke talen moet doen, zomaar minister wordt, dat zou toch eigenlijk niet moeten kunnen, maar erg veel begrip kan ik daar toch niet voor opbrengen.

Formeel bestaat er niet zoiets als pedagogische ethiek, zoals die voor medici bestaat onder andere in de vorm van een beroepsgeheim.

Ik heb altijd gedacht dat dat volstrekt overbodig zou zijn omdat het zo vanzelfsprekend lijkt dat een school voor de leerlingen een veilige en vertrouwde omgeving creëert en dat een leraar leerlingen in een ingrijpende ontwikkelingsfase aanmoedigt en stimuleert en misschien ooit nog wel eens stiekem trots is op zijn oud-leerlingen in plaats van ze 20 jaar later nog een trap na te geven.