Doodstraffen in Oezbekistan

In Tasjkent zijn gisteren zes mannen ter dood en zestien anderen tot gevangenisstraffen van tien tot twintig jaar veroordeeld wegens de reeks bomaanslagen die in februari in de hoofdstad van Oezbekistan zestien mensen het leven kostten.

Volgens president Islam Karimov van Oezbekistan, die ternauwernood aan een van de explosies ontkwam, ging het bij de aanslagen om een poging van godsdienstfanatici om hem te vermoorden. De verdachten werden gisteren schuldig bevonden aan terrorisme, moord, een moordaanslag op Karimov en rassenhaat. De gisteren gevelde vonnissen waren de zwaarste sinds vorig jaar juni, toen een islamitische fundamentalist ter dood werd veroordeeld wegens een reeks religieus gemotiveerde moorden.

De veroordeelden hebben tien dagen om hoger beroep aan te tekenen. De openbare aanklager had tegen tien van de verdachten de doodstraf geëist. De belangrijkste verdachte, Kasym Zakirov, volgens de rechter de leider van de groep fundamentalisten, werd ook veroordeeld wegens moorden die tussen 1992 en 1997 zijn gepleegd in de Fergana-vallei. Ze maakten volgens de autoriteiten deel uit van een samenzwering van islamitische militanten om binnenlandse chaos te veroorzaken en de regering van president Karimov omver te werpen.

De aanslagen van februari waren een zware slag voor het imago van Karimov, die zijn land met harde hand regeert en die er prat op gaat dat Oezbekistan een stabiel en veilig land is. Karimov heeft de islam uitgeroepen tot staatsgodsdienst. Hij heeft gezworen het islamitische fundamentalisme – wahhabisme genoemd – te elimineren en geeft militante groepen in Pakistan, Afghanistan en Tjetsjenië de schuld van pogingen Oezbekistan te destabiliseren. Volgens de oppositie en mensenrechtenorganisaties misbruikt Karimov het vermeende gevaar van het fundamentalisme als alibi voor het onderdrukken van elke vorm van politieke oppositie.

Eerder deze week onderzocht de politie in Tasjkent de woning van de voorzitter van de Onafhankelijke Organisatie voor de Rechten van de Mens, mishandelde de man en nam een computer, een faxapparaat en documenten in beslag. (Reuters)