CHEMICAL

Sinds de Britse Chemical Brothers in 1992 het genre 'chemical beats' – later omgedoopt tot 'big beat' – bedachten, zijn er heel wat navolgers geweest. Ed Simons en Tom Rowlands mengden elektronische house-beats met hevige hiphop-ritmes en diverse prikkelende geluiden. Dat leverde een opwindende stijl op, waarvan het geestverruimende en stimulerende effect vergelijkingen met drugs opriep. Door hun tamelijk zware geluid, en door de remixes die ze maakten van nummers van onder meer Primal Scream en The Charlatans, deed het duo het niet alleen goed bij liefhebbers van dance, maar ook bij rockfans. Wat de Chemical Brothers van hun epigonen onderscheidt is een groot talent voor het vinden van pakkende en vermakelijke geluiden, kreten en melodieën, die er in combinatie met swingende ritmes voor zorgen dat je de nummers telkens opnieuw wilt horen. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe single Hey Boy Hey Girl, met de stem die telkens hetzelfde zinnetje zegt: `Hey girls... b-boys... superstar DJ's...' En dan de uitsmijter: `... here we go!' Een grappig en onweerstaanbaar, briljant nummer, dat voorkomt op de derde Chemical Brothers-cd Surrender. Na de vorige twee trendsettende albums is deze cd minder verrassend, meer een voortzetting van de succesformule. Opvallend is dat de beats iets lichter zijn geworden, dichter bij techno-house dan voorheen, al zijn het nog wel stevig stampende house-ritmes, zoals in `Out Of Control'. Dat nummer wordt gezongen door Bernard Sumner (van de new wave-groepen New Order en Electronica); andere gasten zijn gitarist/zanger Noel Gallagher van rockgroep Oasis en de Amerikaanse zangeres Hope Sandoval, die met haar zachte, dromerige stem het prachtige ingetogen `Asleep From Day' zingt. Haar bijdrage doet enigszins denken aan vorige nummers die Beth Orton zong. Het principe is bekend, maar de nummers zijn sterk genoeg om de luisteraar opnieuw mee te voeren – als in een nieuwe achtbaan die net even een paar andere bochten maakt dan de oude.

Chemical Brothers: Surrender. Virgin XDUSTCD4.