Beursdebuut Van Lanschot gunstig

Het aandeel Van Lanschot is vanmorgen kort na de start van de notering aan de effectebeurs gestegen tot 37 euro. De uitgiftekoers werd vanmorgen bepaalde op 36,50 euro. Later viel de koers terug naar 36,65 euro. Daarmee heeft de bank een redelijk debuut gemaakt op de beurs.

De uitgiftekoers van 36,50 euro was aan de bovengrens van de bandbreedte die eerder bekend was gemaakt.

Al eerder was duidelijk dat er flinke belangstelling was voor Van Lanschot. De inschrijvingstermijn was al vervroegd gesloten, gezien de volgens de begeleidende bank ABN Amro `gezonde belangstelling'. In totaal wordt 30 procent van het aandelenkapitaal herplaatst op de beurs. De opbrengst daarvan is rond de 505 miljoen. Verkopers zijn ABN Amro, ING, NIB, Achmea, Friesland Bank en de familie Van Lanschot.

De beursgang van Van Lanschot is het resultaat van eerdere afspraken met de aandeelnhouders. Toen de bank in 1994 door zijn toenmalige grootaandeel National Westminster van de hand werd gedaan, nam een groot aantal financiële instellingen de aandelen over om te voorkomen dat Van Lanschot het bruggenhoofd zou worden van een buitenlandse concurrent op de Nederlandse markt. Van Lanschot gaf eerder dit jaar aan dat voor het nu lopende jaar een winstgroei wordt verwacht van tien tot vijftien procent. In het afgelopen jaar boekte Van Lanschot een nettowinst van 109 miljoen gulden, tegen 90 miljoen in 1997.